Fredrik Solbu Jullumstrø ser ikke bort fra at det blir noen netter utendørs i påska i år.
Fredrik Solbu Jullumstrø ser ikke bort fra at det blir noen netter utendørs i påska i år.

Påskepraten:

NRK-journalisten ser aldri på TV-serier: – Hvordan får folk tid til det?

Fredrik Solbu Jullumstrø har en klar oppfordring til hvem man bør bruke en innepåske på. Selv vil han helst ligge ute på reinskinn.

Publisert

Medier24 stiller denne påsken en rekke spørsmål til medieprofiler i spalten #Påskepraten.

Neste person ut er NRK-journalist Fredrik Solbu Jullumstrø.

– Hva gjør du i påska og når hadde du ski på beina sist?

– I påska skal jeg på hytta til moren og stefaren min på Oppdal (om vi fortsatt får reise når påska starter). Der skal jeg gjøre det mest påskene som finnes. Gå på ski, gå topptur, sitte i solveggen, spise god mat og gjøre noe av det aller mest påskeaktige: løse kryssord. Da skal pandemien glemmes for en liten uke.

– Sist jeg hadde ski på beina var denne uka. Det er fortsatt fint i Oslo-marka for de som liker langrenn, men det synger på siste verset flere steder, så man bør ikke bruke de dyreste skiene man har. For en måneds tid siden var jeg i Italia under alpint-VM, så da fikk jeg også vinterens dose med å stå på alpint.

– Når finner du roen på ferie?

– Jeg har egentlig mark i ræva, så jeg er sjelden i ro. Må som regel ha noe å gjøre, og er det ikke noe å gjøre, finner jeg på noe. Men om jeg skal ha ro, så er det veldig deilig å ligge på sofaen med en kryssord mens resten av hyttefolket er utenfor hytta og herjer. Det beste minne om å finne roen i påska, var da jeg lå ute ei natt i hengekøya, på reinskinn og med en stor sovepose, for så å våkne til -10 grader, blå himmel og utsikt til hele fjellheimen. Jeg kjenner at det fort kan bli en reprise av det i år.

– Hvilke medier/serier/podcaster/innhold vil du anbefale andre å konsumere i påska?

– Jeg må være en av de aller kjedeligste personene når det kommer til serier. Jeg ser nesten aldri serier, fordi jeg har ikke tid rett og slett. Hvordan får folk tid til det? Jeg er kanskje litt gammeldags på TV-fronten, for jeg liker å se det som går på TV der og da. Det er jo så mye annet gøy å gjøre, som å være ute, fiske, gå på tur, jakt, sykle eller møte venner.

– Jeg er dog veldig glad i dokumentarer. Louis Theroux fra BBC er det aller beste jeg ser. Om du ikke har sett det og har innepåske: bruk tiden din på han.

– Ellers hører jeg på «Hele Historien» på NRK podcast når det kommer noe nytt der, B-laget med TV2 gutta når jeg skal le litt, og så plukker jeg opp det andre sier er bra. Podcast er litt lettere å få med seg for min del. Det kan jeg høre på både i bilen, på joggetur eller når jeg ligger i sengen.

– Hvordan vil du karakterisere medieåret så langt år?

– Medieåret har vært fullpakka så langt. Det startet jo med den massive redningsaksjonen som ble satt i gang på Gjerdrum etter kvikkleireskredet. Å være så tett på en så stor katastrofe var nesten uvirkelig. Denne tragedien var naturlig nok det alle mediene skrev om de første dagene av året.

– Så kom stormingen av Kongressen i USA, som selvfølgelig fikk mye oppmerksomhet. Selv for oss som jobbet med denne hendelsen, så var det surrealistisk å se på.

– Så er det jo denne pandemien. Man føler nesten at man er med i en dårlig film, som man ikke vet når slutter. Men det skal sies: Det er interessant å jobbe med pandemistoff, om det i studio, på pressekonferanser eller lage reportasjer.

– Jeg tror ikke vi får en sånn start på medieåret de neste årene, som vi har fått i år. Vi journalister har hatt nok å henge fingrene i, for å si det sånn.

– Hvordan blir resten av medieåret 2021?

– Resten av året frykter jeg blir som de tre første månedene og som hele 2020. Pandemien stjeler de store overskriftene nesten hver dag, men jeg håper jo på bedre tiden etter sommeren. Som resten av befolkninga, så begynner også jeg å bli ganske forsynt med smittetall, vaksineprat og restriksjoner - men vi får bare prøve å holde ut litt til.

– Det kommer jo også noen mesterskap til sommeren, et stortingsvalg til høsten, uavhengig av pandemi så er det alltid noe som skjer ute i verden og i Norge. Men plutselig dukker det opp en uforutsett hendelse, så det er bare å sitte klar …

Powered by Labrador CMS