Oslo 20211209. Fredsprisvinner Dmitrij Muratov og Maria Ressa under pressekonferansen med fredsprisvinnerne på Nobelinstituttet, dagen før prisutdelingen.Foto: Torstein Bøe / NTB / POOLTorstein Bøe
Fredprisvinnerne under pressekonferansen: – Nå må samfunnet hjelpe journalister
Maria Ressa og Dmitrij Muratov møtte pressen torsdag.
Torsdag formiddag ble pressekonferansen med Maria Ressa og Dmitrij Muratov holdt på Nobelinstituttet.
De er tildelt fredspris for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred, samt for sin modige kamp for ytringsfrihet i Filippinene og Russland, skriver Den Norske Nobelkomite i sin begrunnelse.
Å bli tildelt nobelprisen retter søkelyset mot farene journalister står overfor, mener filippinske Maria Ressa.
– Prisen er som et skjold på mange måter. Den har hevet energien og moralen, ikke bare til filippinske journalister, men til journalister over hele verden. Den viser hvor vanskelig det er for oss å gjøre jobben vår og hvilke farer vi står overfor, sa Ressa.
Fredsprisen medførte masse arbeid
Den filippinsk-amerikanske gravejournalisten driver nyhetstjenesten Rappler. Hun sier hun håper prisen i det minste innebærer at landet hennes har bedre dager foran seg, idet den filippinske befolkningen er på vei inn i et presidentvalg.
Hun deler årets fredspris med russiske Dmitrij Muratov (59), som er journalist og sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta. Han fortalte at fredspristildelingen 8. oktober blant annet medførte masse arbeid for redaksjonen hans.
– Allerede 9. oktober begynte redaksjonen å motta brev med forespørsler om hjelp til å bekjempe uriktige domfellelser, hjelp til å skaffe nødvendige medisiner, til å bistå eldre, til å stoppe hogst i sibirske skoger og til å få råd til å kjøpe en rullestol, sa han.
– Plutselig innså jeg at folk har ikke noe sted å gå, sa Muratov.
– Nå må samfunnet hjelpe journalister
Han dedikerte fredsprisen er for hele journalistikk-samfunnet.
– Journalistikken hjelper samfunnet. Nå må samfunnet hjelpe journalister. Vi går gjennom vanskelige tider nå. Folk velger å ikke tro på sannhet og fakta, sa Muratov.
Han takket Nobelkomiteen for prisen og for å dermed støtte journalistikken i Russland. Videre sa Muratov at flere løgner som spres, kommer fra myndighetene.
– Myndighetene investerer i løgner, ikke i pålitelig journalistikk.
Han mener også at flere publikasjoner unngår enkelte saker for å ikke komme i konflikt med myndighetene.
Både Ressa og Muratov er under sterkt press fra myndighetene i sine hjemland. De siste ti årene er 33 journalister drept i Ressas hjemland Filippinene, mens 37 journalister er drept i Russland siden Vladimir Putin tok makten.
– Fire rettssaker måtte til for at jeg kunne komme til Norge, sa Ressa.