Innsatsleder i politiet i Bodø, Kristian Vikran Karlsen og havariinspektør, Mads Torbjørnsson avbildet da de snakket med pressen utenfor Trones Skole i Beiarn sist søndag.

Norske medier nektes bilder fra fly­ulykken i Beiarn

Hverken NTB eller NRK får slippe inn i området der et amerikansk fly krasjet i forrige uke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Medier som NTB og NRK Nordland får ikke lov til å ta eller tilgang til bilder fra ulykkesstedet etter flyulykken i Gråtådalen i Beiarn kommune.

Det var fredag i forrige uke av et amerikansk fly styrtet og fire amerikanske soldater omkom. Alle fire deltok i Nato-øvelsen Cold Response.

Visuell redaktør i NTB, Christina Dorthellinger, forteller til Medier24 at de er blitt nektet adgang til krasjområdet.

– Slik vi forstår det henviser politiet der til NATO SOFA-avtalen. Vi har bedt om egen tilgang, men blitt nektet. Først var det grunnet været, og så etter hvert ble det begrunnet med denne avtalen, sier hun og legger til:

Dette er SOFA-avtalen:

NATOs SOFA-avtale er et sett med forpliktelser som NATO-landene har inngått om status for deres styrker.

Avtalen trådte i kraft i januar 1996, og også Norge har forpliktet seg til å følge denne avtalen.

Ifølge Natos egne nettsider, består avtalen av totalt 20 artikler.

– Vi har bedt om å få vite hvilken formulering i avtalen man begrunner avslaget med.

Dorthellinger forteller at hun ikke kan huske at NTB har blitt nektet adgang på denne måten tidligere.

– Ikke over så lang tid som det har vært denne gangen nei. Men vi har ikke fått et endelig avslag ennå. Vi var der oppe i to dager, uten å slippe til. Vi har vurdert å fly ut selv, men ikke fått lov til det heller.

Havarikommisjonen opplyste til NTB onsdag at det amerikanske forsvaret vil overta ansvaret for etterforskningen av flyulykken.

– Problematisk

Distriktsredaktør i Nordland, Vibeke Madsen, bekrefter at også de har bedt politiet om å frigi bilder de siste dagene, uten hell.

De har heller ikke fått tilgang til ulykkesstedet.

– Det reagerer vi på. Normalt sett så bruker man å ha oversiktsbilde mye tidligere enn dette. Vi synes dette er problematisk, sier Madsen til Medier24.

Hun forteller videre at de nå har sendt et nytt brev til politimesteren for å be dem om å gjøre nye vurderinger angående bildene. De ønsker også å få tilgang til å fotografere ved ulykkesstedet.

Madsen er klar på at ulykken har stor offentlig interesse.

– Det skjer i vårt nærområde. Tidligere har bilder fra ulykker som involverer militært fartøy gjerne blitt frigitt innen noen dager. Men når det gjelder amerikanere så er det plutselig vanskelig. Vi stusser over vurderingene.

– Har du opplevd noe lignende før?

– Jeg kan ikke huske noe lignende. Det er første gang at det går fem dager uten at det blir bilder.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø

NR reagerer

Også Norsk Redaktørforening er blitt koblet på denne saken. De har sendt et brev til politimesteren i Bodø, hvor de reagerer sterkt på politiets håndtering av saken.

Overfor Medier24 sier generalsekretær, Reidun Kjelling Nybø, at det er problematisk at pressen ikke får visuelt dokumentere en stor dødsulykke på norsk jord.

– Selv om dette handler om etterforskningen, betyr det ikke at man kan legge grunnleggende prinsipper om informasjonsfrihet til side, sier hun.

Kjelling Nybø mener saken har «stor offentlig interesse».

I brevet etterspør NR mer dokumentasjon for begrunnelsene bak forbudet.

I brevet står det blant annet:

«Vi ber samtidig om en begrunnelse for hvorfor det fortsatt er fly- og droneforbud over ulykkesstedet, og hvorfor det fortsatt ikke er mulig for pressefotografer å passere politisperringen inn til åstedet for å få tatt egne bilder. Heller ikke dette fremstår som rasjonelt sett i lys av den tiden som har gått etter ulykken».

Nordland politidistrikt har ikke besvart Medier24s henvendelser om saken.

Powered by Labrador CMS