NRK-programmet «Folkeopplysningen» ble onsdag morgen felt i PFU. Her representert ved programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen.

NRKs «Folkeopplysningen» felt i PFU: – Skadelig for demokratiet

NRK ble felt med dissens fra ett medlem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK ble onsdag felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha brutt punktene 1.5 og 3.10 for en episode av serien Folkeopplysningen.

I programmet forsøkte NRK å manipulere et skolevalg ved Lillestrøm videregående skole.

Målet var å få det forrige valgets taper, Senterpartiet, til å bli det nye valgets vinner. Dette skulle gjennomføres ved å infiltrere ungdommenes sosiale nettverk.

Blant annet opprettet NRK en rekke falske kontoer på sosiale medier, en falsk valgomat og to falske nyhetsnettsteder.

Les alle sakene fra onsdagens PFU-møte her.

– Skadelig for demokratiet

PFUs diskusjon rundt saken var langvarig og grundig. Blant annet ble det diskutert om programmets formål var godt nok for å forsvare redaksjonens metodebruk.

– Jeg mener det er problematisk å bruke slike metoder. Dette kan ha påvirket førstegangsvelgere til et lokalvalg og er uten tvil skadelig for demokratiet, sa Frode Hansen.

Utvalgsmedlem Øyvind Kvalnes tok dissens mot utvalgets konklusjon.

Han mente blant annet at programmet satte søkelys på et stort samfunnsproblem, nemlig manipulasjon i digtale medier.

Samtidig mente Kvalnes at Folkeopplysningen hadde gjort et godt stykke arbeid i å i etterkant forklare ungdommene hva prosjektet gikk ut på, og hva som var hensikten med det.

PFU-medlem Nina Fjellheim mente på sin side at det også var viktig å se hvordan NRKs påvirkning hadde rammet ungdomspolitikerne som deltok i skolevalget, og sa også:

– Dette gjelder unge folk, der mange av dem skal stemme for første gang. Da synes jeg ikke det er greit å gå inn å forsøke å manipulere valget med alle NRKs krefter.

Hun bemerket samtidig at NRK hadde gjort en god jobb med saken i etterkant, men at det ikke var tilstrekkelig for å unngå fellelse.

Mener NRK har spredt falske nyheter

I sin klage anfører Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) at de mener NRK totalt har brutt fire punkter i Vær Varsom-plakaten.

Blant annet mener organisasjonen at punkt 1.5 om å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.

Klager anfører at manipulasjonen har påvirket velgere i et valgår, og kunne hatt konsekvenser for valgutfallet. De mener også at NRK har brutt punkt 3.2 om kontroll av opplysninger, fordi de bevisst spredte falske nyheter.

NRK ble også klaget inn for brudd på er punkt 3.3, om klare premisser og 3.10 om falsk identitet.

NRK avviser brudd

I sitt tilsvar til klagen avviser NRK at de har brutt god presseskikk.

Redaksjonen mener det ikke er mulig å svare på om prosjektet fikk konsekvenser for skolevalget eller kommune- og fylkestingvalget.

De mener derimot at prosjektet var viktig for å sette søkelyset på demokrati i praksis. Ifølge mediehuset skulle programmet fremheve kildekritikk, selvstendig tenkning og deltakelse i offentlig debatt.

Når det gjelder det anførte bruddet på punkt 1.5, svarer NRK med at et brudd på dette punktet ville måtte innebære at dem som metodebruken rammer, utsettes for overgrep eller forsømmelser med reelle og negative konsekvenser for dem.

Det mener NRK at metodebruken ikke gjør.

NRK argumenterer også med at de fiktive nyhetssakene det vises til i klagen ikke er publisert av NRK eller andre redaktørstyrte medier. Dermed omfatter ikke kravet til kontroll i 3.2 disse artiklene,

Om bruken av falske kontoer, sier NRK at formålet var å undersøke om elevene var kritiske til informasjonen som kom herfra, og om de ville bli avslørt.

De fastholder også at kontoene ikke ble brukt til å skaffe informasjon eller uttalelser fra kilder, og mener derfor at bruken ikke er et brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.10.

Powered by Labrador CMS