Silje Førsund i Faktisk Verifiserbar. Her fra Arendalsuka i år.

Nytt verktøy skal hjelpe mediebransjen å gjenkjenne falsk informasjon

IJ og Faktisk har gått sammen for å lage en håndbok for journalister.

Publisert

(ARENDAL): I medienes kamp mot falske nyheter, har Institutt for Journalistikk og Faktisk.no gått sammen om å lage en håndbok for journalister.

– Det er en digital læringspakke, som også kan brukes som en slags håndbok, sier fagansvarlig for verifisering i Faktisk, Silje Førsund.

Hun sier de ikke kan tallfeste hvor mye desinformasjon redaksjonen hennes ser daglig, men hun sier det er mye.

– Det er viktig å få frem at ikke alt er desinformasjon. Det aller meste er feilinformasjon, sier hun.

Begreper:

Det siste året har Faktisk Verifiserbar hatt omlag 60 journalister fra andre redaksjoner på hospitering. De har lært å gjenkjenne om noe er ekte eller falskt.

– Vi hadde veldig lyst til å gjøre noe som kunne spres mer ut selv til små lokale aviser som ikke har mulighet til å sende noen til Verifiserbar, sier Siri Skaalmo ved Institutt for Journalistikk.

Skal være gratis

Hun forklarer at det skal kunne brukes som et slags oppslagsverk, slik at flere journalister skal kunne vite hva de skal gjøre om de oppdager noe som kan være falsk informasjon.

– Det er jo en metode, og det er masse verktøy du kan bruke, det er steg for steg metodikk som du kan gå gjennom for å vite om noe er ekte, sier Skaalmo.

I hele sommer har de jobbet med det, og håpet er å ha det klart i løpet av høsten. Håndboken skal være gratis for alle journalister, og de har fått støtte av Pressens Faglitterære Fond for å lage den.

– Dette er et forsøk på å gjøre det lettere tilgjengelig, sier Førsund.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS