Sykepleien vant prisen for året forside under Fagpresseprisen

Fagpresseprisene: Se vinnerne

Panorama Nyheter stakk av med flere priser. 

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Torsdag kveld blir årets Fagpressepriser delt ut på i et fullstappet Pressens hus i Oslo.

Det skal deles ut priser i ni kategorier, i tillegg til hovedprisen.

Panorama Nyheter stakk av med fire priser under Fagpresseprisene

Dette er årets vinnere:

  • Årets forsidepris: Sykepleien, ved illustratør Flu Hartberg
  • Markedsprisen: Hageguiden, ved redaktør Bjørnhild Fjeld
  • Beste foto: Nora Savosnich for Panorama Nyheter
  • Innertieren: Fagbladet, ved Rønnaug Jarlsbo og Vigdis Alver
  • Årets fagpresseredaktør: Nina Schmidt i Advokatbladet
  • Årets utgiver: Direktør Bård Vegar Solhjell, Norad, for Panorama Nyheter
  • Utviklingsprisen: Magma, tidsskrift for siviløkonomer
  • Fagpressens journalistpris: redaksjonen i Universitetsavisa, ved redaktør Tore Oksholen
  • Graveprisen: Panorama Nyheter, ved Tor Aksel Bolle og Tarjei Leer Salvesen

Begrunnelser og hederlig omtale:

Fagpressens forsidepris:

Sykepleien v/ Flu Hartberg og Monica Hilsen.

Sykepleienn vant prisen for året forside under Fagpresseprisen

«Noen redaksjoner setter derimot inn et ekstra gir for å lage en spennende forside som skiller seg ut. Årets forside er stilsikker, overraskende, kreativ og fargesprakende. En tegning, skamløst inspirert av Martin Handfords «Hvor er Willy?», var utgangspunktet da Sykepleien skulle illustrere en sak om hvor det blir av alle sykepleierne. Men i motsetning til Willy, som det som regel bare er én av, er det ganske mange sykepleiere å finne på denne forsiden - fordi sykepleierne slett ikke har forsvunnet, de har gått over i andre typer jobber.», skriver juryen.

Hederlig omtaler i Fagpressens forsidepris gikk til Werner Juvik og Kristin M. Johansen for forsiden til Fontene nr1 og til Mediamania, ved Øyvind Kristiansen og Benjamin Gjerde, samt Politiforums redaksjon for «Politiets bomskudd» for Politiforum.

Hageguiden ved Bjørnhild Fjeld vant Markedsprisen

Fagpressens markedspris:

Hageguiden

Med nyhetsbrev, egne sosiale kanaler, eget nettsted og printmagasin tre ganger i året, i tillegg til eget digitalt magasin en fjerde gang, har frilansparet Bjørnhild og Tore Fjeld med sitt «Hageguiden», skapt en virksomhet de både er i ferd med å kunne leve av, og som skaper stor glede for mottagerne. De viser at det faktisk er mulig å skape noe nytt og bærekraftig i et krevende marked.

Det ble ikke utdelt hederlig omtale i kategorien.

Fagpressens fotopris:

Panorama Nyheter vant årets Fotopris

Panorama Nyheter v/ Nora Savosnick

Juryen skriver at bildet treffer som en knyttneve i magen.

«Et frossent øyeblikk uten lyd og lukt - sanser som betrakteren selv må fylle inn. Kanondrønnene har stilnet og røyken har lettet og det er stille. Så alt for stille.

Med varsomme skritt går en en alvorstung kvinne gjennom et utbrent inferno. Det er Liudmyla Deiko, rektor ved en barneskole i Ukraina som går gjennom den en gang så staselige bygningen som var byens skole.

Årets vinnerbilde er både et krigsbilde, det er et portrett og ikke minst er det en solid dokumentasjon på hvilken pris ukrainske barn betaler i krigens grusomheter.»

Hederlig omtale gikk til Ole Martin Wold for fotoreportasjen «Historien om Jonas» for Fagbladet, og Jo Strube for fotoreportasjen «Familien Sæther med venner» for Jakt & Fiske.

Innertieren

Fagbladet v/ Rønnaug Jarlsbo og Vigdis Alver for artikkelserien om demens og sex.

Fagbladet vant prisen Innertieren under Fagpresseprisen

Juryen skriver at prisen går til en serie artikler om et tema mange synes det er vanskelig å snakke om, og som helsearbeidere synes det kan være vanskelig å håndtere.

«Det handler om demens, men om en side ved demens som er tabu, som når ektemannen glemmer kona og får seg ny kjæreste på sykehjemmet. Når de med demens vil ha sex, hvordan de ansatte skal forholde seg til pasientenes sexønsker? For hvem er det som bestemmer over sexlivet til dem med demens?»

Hederlig omtale går til Første Steg og temanummeret «Bli med barna i leken» og Hageguiden for serien «Jakten på Nord-Norges skjulte hageskatter».

Årets Fagpresseredaktør

Nina Schmidt i Advokatbladet

Nina Schmidt i Advokatbladet ble årets fagpresseredaktør

Juryen skriver at de fleste redaktører har opplevd advokater som selve marerittet.

«likevel er det altså en som aldeles frivillig har holdt ut midt i blant dem, i ti år. Den da svært rutinerte journalisten inntok redaktørstolen i 2014, og siden har hun vært ukuelig i rollen som forsvarer – for journalistikken. Hun har besørget redesign av både stil og innhold i papirmagasinet. Hun har gitt full gass på nett, og oppnådd en aldeles bemerkelsesverdig vekst. Og viktigst: Under hennes ledelse leveres saker som jevnlig gir gjenlyd i norsk offentlighet og i riksmediene. Hun har rett og slett bidratt med urokkelig integritet og helstøpt troverdighet på et fagområde hvor gode råd er dyre – og til salgs.»

Fagpressens utgiverpris:

Norad vant årets Utgiverpris

Norad og Bård Vegar Solhjell for Panorama Nyheter.

Juryen skriver at utgiveren det siste året har styrket fagbladet sitt det siste året.

«Det er opprettet et nytt styre som ansvarlig redaktør rapporterer til. Formålsparagrafen er revidert. Dette, sammen med god vilje og medieforståelse, har styrket fagbladets redaksjonelle uavhengighet. Utgiver står støtt og profesjonelt også når fagbladet leverer kritisk journalistikk på utgiverens egen virksomhet.»

Fagpressens utviklingspris:

Magma.

Magma vant årets Utviklingspris

Juryen skriver at fagmediet har satset på redaksjonelt nybrottsarbeid det site året.

«De har gått inn i to fagfelt de ikke har dekket før, og som ikke er åpenbart relevante for dette fagbladets profil. De to stoffområdene, kultur og bærekraft, blir nå dekket med utgangspunkt i lesernes – det vil si siviløkonomenes – yrkesliv, fag og interesser.»

Fagpressens journalistpris:

Universitetsavisa og redaktør Tore Oksholsen.

Avisen får prisen for dekningen av saken der rektor på NTNU trakk seg, etter å ha gått ut og kritisert to forskere ved NTNU. Hun forsøkte å gå tilbake på kritikken til sitatsjekken til avisa.

Tore Oksholen og Universitetsavisa vant årets journalistpris

Hederlig omtale ble gitt til Byggeindustrien og journalig Frode Aga, for sakene om Follobane-havariet. I tillegg fikk Simen Aker Grimsrud i Fontene helderlig omtale for «Alene på toppen».

Fagpressens Gravepris

Panorama Nyheter for «stjernekonsulenten» av Tor A. Bolle og Tarjei Leer-Salvesen.

Avisen får prisen for sin avsløring om at over 100 millioner kroner har gått fra norske bistandsbudsjetter til konsulenter i USA og at flere millioner havnet i et skatteparadis.

Panorama Nyheter vant flere priser under Fagpresseprisen

«Arbeidet omfatter innsyn i komplekse amerikanske selskaper, og flere tusen dokumenter fra USA og Norge. Norske myndigheter sitter igjen med en varslingssak, en streng revisorgranskning og et dataprogram som ikke kan brukes. Når saksbehandlere i Norad nå søker opp navnet på den tidligere samarbeidspartneren i USA, får de opp en rød varseltrekant på skjermen sin.»

Hederlig omtale gikk til Utdanningsnytt og Kari Oliv Vedvik for reportasjene «Vold mot lærere», og til Fagbladet ved Marte Bjerke, Rønnaug Jarlsbo og Agnes B. Walton for reportasjeserien «Bemanningskrisa i helsevesenet».

Juryen for Fagpresseprisene 2023 har bestått av:

Trine Skei Grande, adm. direktør Forleggerforeningen (juryleder)

Lars Kristiansen, redaktør NRK

Håkon Mosvold Larsen, vaktsjef/fotograf NTB

Tarjei Leer-Salvesen, frilanser

Nina Thorvaldsen, senior prosjektleder Mediabrands

Nina Kristiansen, journalist forskning.no

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS