Den 5. august publiserte avisen VårtOslo en sak om bruk av rusmidler i forbindelse med sex. I saken hadde de intervjuet organisasjonen Chemfriendly Norge. De advarer mot overgrep innenfor enkelte miljøer.
Da redaktør Vegard Velle skulle promotere saken på Facebook, oppsto vanskeligheter: Han fikk beskjed om at innlegget brøt med Facebooks retningslinjer, men fikk ingen beskrivelse av hvorfor.
Velle var kritisk til tech-giganten og mener Meta er for utilgjengelige for mindre nettaviser.
Facebook-eier Meta ble forelagt kritikken, men besvarte ikke Medier24s henvendelser.
Nå vel to uker etter svarer imidlertid Regitze Reeh, som er Head of Communications Nordics i Meta, på spørsmål fra Medier24.
Der innrømmer Meta at saken ble fjernet ved en feil.
– Denne posten ble det dessverre ikke tillatt promotering av ved en feil. Vi har nå gjort det mulig for VårtOslo å promotere saken, skriver Reeh.
Hun forklarer tabben slik:
– For å identifisere og fjerne innhold som bryter med våre retningslinjer, bruker vi en kombinasjon av teknologi, menneskelig gjennomgang og anmeldelser fra våre brukere. De siste årene har teknologien begynt å spille en mer sentral rolle i dette arbeidet. Denne teknologien er kontinuerlig i utvikling og blir stadig bedre på å identifisere og automatisk fjerne innhold som bryter med våre retningslinjer. Men ingen håndhevelse er perfekt og feil i fjerning av innhold vil skje, uansett om det er teknologi eller mennesker involvert.
– Vi jobber hele tiden med å forbedre oss og nettopp derfor kan brukere alltid spørre om en ekstra gjennomgang om man mener det er gjort en feil, skriver Reeh.
Ikke fått svar selv
VårtOslo-redaktør Vegard Velle mener dette svaret ikke holder fra Metas side.
– De fremstår like ansiktsløse og utilgjengelige som før med dette svaret. Vi forsøkte også å klage selv gjennom systemet, men har ikke fått svar, sier Velle til Medier24.
Han stiller også spørsmål ved alle andre tilfeller der folk ikke får hjelp.
– Medier24 har derimot fått svar. Det viser hva som må til for å komme gjennom, og jeg lurer på hvor mange andre mennesker som ikke har samme mulighet som får sine Facebook-innlegg stoppet på denne måten, sier Velle.
Kompensasjon?
Velle tror på Reeh når hun sier at Meta jobber for å få på plass en bedre løsning.
– Det er vel i deres interesse at slike saker håndteres bedre. Men dette er likevel en veldig anonym og utilgjengelig måte å kommunisere på, mener han.
Velle synes også at Meta burde rette opp i den konkrete feilen på en bedre måte, og nevner kompensasjon som en mulig løsning.