Henrik Evertsson ble frikjent i Göteborg Tingrett etter dykkingen til Estonia. Redaktør i Monster, Bendik Mondal og NJ-leder Hege Iren Frantzen er fornøyde med dommen

Fornøyd med Estonia-dommen: – En seier for journalistikken

– Det er veldig bra at det slås fast at det ikke kan være slik at det å drive journalistikk er straffbart sier leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag kom dommen i Göteborgs tingrett mot journalist Henrik Evertsson og vrakekspert Linus Andersson. Begge ble frikjent på tiltalen om å ha brutt loven om Estonias gravfred i forbindelse med dokumentaren «Estonia- funnet som endrer alt», hvor de dykket ned til vraket.

Spente på eventuell anke

Dokumentaren ble sendt på TVNorge, og på Discovery+ og er produsert av norske Monster. Evertsson mottok den svenske Journalistprisen for innsatsen, og dokumentaren står også på listen over årets SKUP-bidrag.

Redaktør i Monster, Bendik Mondal, forteller til Medier24 at de er veldig glade for beslutningen.

– Dette er en seier for Monster, Discovery, og for journalistikken. Og denne saken er et skritt på veien til å få alle svar på bordet.

Han sier de ikke har lest dommen i detalj ennå.

– Men ifølge det tingretten sa har de ment det samme som vi hele tiden har gjort, nemlig at den svenske spesialloven ikke kan overprøve internasjonal rett.

De to tiltalte har vist til ytringsfriheten og argumenterte også med at de seilte fra Tyskland i en tysk båt og at saken dermed ikke hører innunder svensk lov. Tyskland har ikke skrevet under på loven om gravfred ved Estonia.

Det har heller ikke Norge, og de to svenskene viser også til at de jobbet for et norsk filmselskap.

Mondal sier de nå er spente på hvordan påtalemyndighetene vil reagere.

– Jeg har tidligere sett at aktor har vært ute i pressen og uttalt at dette kan måtte prøves i flere rettsinstanser, men de må sikkert også lese dommen i detalj først.

Etter alt å dømme vil påtalemyndigheten anke dommen ettersom det er første gang at den 26 år gamle loven om gravfred ved Estonia blir prøvd i retten.

Nødvendige metoder

Leder i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, sier til Medier24 at det er viktig dom.

– Vi synes det er et viktig og bra resultat som nå er kommet. Dette er en viktig dokumentar som har fått konsekvenser, og bidratt til endringer, sier hun og legger til:

– Og det er veldig bra at det slås fast at det ikke kan være slik at det å drive journalistikk er straffbart.

Thomas Mattsson, fungerende administrerende direktør i den svenske bransjeorganisasjonen Tidningsutgivarna er også positiv til dommen.

– Det er positivt at journalistene ikke blir tiltalt for forskningsarbeidet som resulterte i nye funn som førte til at tre stater, inkludert Sverige, gjenopptok etterforskningen av Estonias vrak, sier han og legger til:

– Men det er viktig å også lese årsakene til dommen: tingretten slår fast at journalister ikke har en «carte blanche» for å begå forbrytelser, retten finner at den konstitusjonelle beskyttede ytrings- og informasjonsfriheten ikke gir journalister rett å begå kriminelle handlinger. Imidlertid kan journalistiske motiver påvirke straffen som er pålagt.

Han mener metodene teamet har brukt, er nødvendige.

– Ukonvensjonelle arbeidsmetoder, som å dykke fra et tyskflagget skip på et vrak dekket av svensk lov om alvorlig fred, er noen ganger nødvendige for at journalistikk skal kunne formidle nyheter, gjennomgå og forklare spørsmål av stor offentlig interesse.

– Fornøyd

Espen Skoland, ansvarlig redaktør TVNorge og operativ leder for Discovery i Norge, viser til kommunikasjonsdirektør Hanne McBride, som igjen viser til en melding de selv har lagt ut.

– Det har hele tiden vært vår vurdering at ROV-dykket var berettiget og innenfor loven, da dette er en sak av stor samfunnsmessig betydning. Vi er fornøyd med at retten lander på frifinnelse, sier McBride.

Dokumentarserien har ført til nye offisielle undersøkelser. Et utkast til revisjon av den svenske loven om gravfred i området skal presenteres i mars 2021, og det skal foretas nye etterforskningsdykk sommeren 2021.

– Det journalistiske oppdraget handler om å stille spørsmål, analysere og søke ny informasjon om begivenheter av samfunnsmessig interesse. Det har vært drivkraften bak arbeidet vårt med dokumentarserien om Estonia, sier McBride.

Powered by Labrador CMS