Medier24 fortsetter spalten «Mitt sommervikariat», der vi inviterer medieprofiler til å dele litt om sitt første sommervikariat i bransjen.
Denne gangen er det Labrador-sjef, Jan Thoresen, som står for tur.
– Hvor og når var ditt første sommervikariat?
– Jeg startet som journalist i Østlendingen kom meg etter hvert inn til Aftenposten på midten av nittitallet. Da søkte jeg et sommervikar på den ettertraktede innenriksavdelingen mens jeg frilanset for Oslo-redaksjonen.
– Hvordan fikk du jobben?
– Jeg banket på døra og sa jeg skulle jobbe for Aftenposten. Farten fra lokalavis var veldig mye høyere enn i Akersgata så det ble lagt merke til. Takket være Kjersti Løken Stavrum som var redaktør da, fikk jeg lov til å sitte i redaksjonen selv om jeg var frilans. Da var det bare å rekke opp hånden når det ble noe ledig.
– Hva husker du best?
– Første dag i sommerjobben hadde jeg oppslaget. Det var en sak om at alt avispapiret som ble kildesortert i Norge ble eksportert til Indonesia, India og Taiwan. Jeg fikk dokumentert at mist 5.000 tonn hadde blitt sendt og at det gikk 15 containere hver dag. Forbrukerne som brukte masse tid på å kildesortere blei snytt. Det viste seg at miljøvernministeren ikke viste at dette foregikk før vår artikkel. Det ble en bra artikkelserie. Husker også at den episke fotografen Rolf M. Aagaard og jeg fikk for å ta bilde av ministeren. Han dro Torbjørn Berntzen ut av kontoret ved Akershus festning, stilte ham opp foran papircontaineren, ba han krølle et avisark i hver hånd og strekke hendene rett ut. Så tok han ett bilde med kameraet som sikkert var analogt og takket ministeren. Bildet ble selvsagt råbra.
– Husker jo også veldig godt teknisk redaksjon og overvåkingsbua midt på desken som overvåket politiradionettet i hele Norge. Vi hadde også politiradio i bilene.
– Kommer heller aldri til å glemme da fotograf Ken Opprann og jeg hadde nattevakt da bandidos-bomben i Drammen gikk av. Tror vi kom oss til Drammen på et kvarter. Jeg var livredd passasjer. Folk fortalte hvordan de lå på sofaen da vinduene ble blåst inn og huset flyttet seg fra grunnmuren.
– Hvem ble du kjent med som du fortsatt har kontakt med?
– Jeg brukte akkurat en hel kveld på å diskutere kunstig intelligens og roboter med Per Kristian Bjørkeng som var en av stjernene i Innenriksredaksjonen allerede da.
– Gjorde du noen tabber? Hvis så, hvilke?
– Helt sikkert mange. Den jeg husker best var når et par år seinere skrev at den nye taxfreebutikken på Gardermoen var på én kvadratkilometer. Det var den jo ikke, den var på 1000 kvadratmeter.
– Hva er det viktigste du lærte som sommervikar?
– At det alltid er mulig å rekke deadline.
– Hva er dine tips til årets sommervikarer?
- Prøv å huske hvorfor du ble journalist og skriv en sak som du synes er viktig.
- Aldri legg igjen en beskjed når sentralbordet eller kommunikasjonsfolk ber deg om å gjøre det. Da blir du aldri ferdig med saken.
- Sitatsjekk før du skriver ut, muntlig.
- Ikke intervju folk på e-post. Face to face, videocall eller telefonsamtale gir deg en bedre sak.
- Alltid ta en ekstra telefon når du tror saken er ferdig.
- Husk at leserne alltid kan mer enn deg om alt du skriver om. Vær ydmyk.
For ordens skyld: Medier24 bruker Labrador som publiseringssystem.