Programleder Linn Wiik i TV 2.

DEBATT:

Det er Erna som sliter mest. Men vi får inntrykk av noe annet i mediene

«Som journalist ble jeg ganske overrasket over at vi som journalister ikke viser det tydeligere», skriver Linn Wiik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I løpet av de siste ukene har jeg hatt både statsminister Erna Solberg og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre som gjester i programmet «Presseklubben». Begge fikk spørsmål om hvem som kom til å bli statsminister etter valget. Støre svarte, etter en stund, at det mest sannsynlig ble han. Solberg svarte at sjansene var femti-femti.

Det kan hende hun hadde lest for mange norske nettaviser. For hun tar feil.

Sannsynligheten for at Erna Solberg fortsetter som statsminister er langt fra femti-femti.

Den er faktisk mikroskopisk. Førsteamanuensis ved UiO, Jørgen Bølstad, sammenfatter alle målinger som blir gjort i Norge på nettstedet estimite.com.

Ifølge han er det under 1 prosent sannsynlighet for at de blå partiene hadde fått flertall, om det hadde vært valg i dag. Tar man tiden som gjenstår frem til valget med i beregningen, øker sannsynligheten til 5,5 prosent.

Nettstedet Poll of polls viser at det på gjennomsnittet av målingene ikke har vært blått flertall siden sommeren 2018.

Som vanlig velger ble jeg ganske overrasket over at det er så tydelig. Som journalist ble jeg ganske overrasket over at vi som journalister ikke viser det tydeligere.

Jobben vår som journalister er å gi et riktig bilde av hva som skjer i samfunnet.

Akkurat nå er det bildet at Jonas Gahr Støre blir Norges neste statsminister.

Men i virvarret av statsministermålinger med jublende Erna-bilder, stortingsmålinger med lutryggede Jonas-bilder, saker om ananas-pizzaer, Will Ferrell, skibukser og manglende munnbind på t-banen tror jeg ikke vi har lykkes med å gi det riktige bildet.

Jeg tror ikke velgere flest har fått inntrykk av at Solberg sliter mye mer enn Støre.

Jada, det går dårlig med Arbeiderpartiet. Ørnen blant partiene begynner å ligne på en skadeskutt spurv og selvsagt skal vi lage saker om det. Og vi skal nok (som regel) lage sak hver gang Støre sklir på et bananskall. Og det gjør han ganske ofte.

Analysen av Støres problem, har han selv brakt til torgs ved flere anledninger:

«Hvis Trygve Slagsvold Vedum og jeg går ved siden av hverandre på gaten og begge snubler, så er jeg klønete og han folkelig.»

For Vedum er i flytsonen. Og sånn er det når man er i flytsonen. Men hvem er det som bestemmer om du er i flytsonen? Det er jo, i stor grad, oss i mediene.

For hvis Støre og Vedum snubler på gata, er det veldig få velgere som er der for å se det med sine egne øyne. De ser det gjennom våre.

At Vedum er i flytsonen, er nok et riktig bilde.

Erna Solberg er også i flytsonen. Men er det egentlig et riktig bilde? Jada, Høyre gjør det bra. Men det hjelper ikke mye for sjansene hennes for gjenvalg. Hun er mye mer populær enn Støre, hun leder landet gjennom den største krisen vi har stått i siden krigen, vi har kjempehøy tillit til regjeringens pandemihåndtering og de fleste som styrer i en krise tjener på det. Det er jo et kjempeutgangspunkt! Men likevel er det bare 1 prosent sjanse for borgerlig flertall nå. Så bildet er vel egentlig at det strengt tatt burde gått mye bedre? Med både Erna og regjeringen.

Målingsjournalistikken er relativt forutsigbar. Det samme er spørsmålene fra oss journalister, og svarene fra politikerne.

Går det bra på en måling, er det som regel partilederen som stiller. Når det går dårlig på en måling, er det ofte nestlederen som kommer. Går det skikkelig dårlig, kommer parlamentarisk leder. Er det helt krise, kommer partisekretæren.

Svarene er ofte ett av disse: «Måling er måling og valg er valg», «Målinger går opp og ned» eller «Det er bare ett resultat som teller, og det er resultatet på valgdagen».

Både Solberg og Støre har lært av det målingene viste før valget i 2017. Det var derfor Støre nølte med å si at det mest sannsynlig ble han som ble statsminister da han var gjest i «Presseklubben». Han brant seg forrige valg. Da han sa ting som «Selv en statsminister på vei ut må høre på en som er på vei inn», til Erna Solberg. Velgerne liker ikke at noen tar seieren på forskudd.

Solberg har også lært av 2017. Hun har lært at det går an å ligge dårlig an på målingene på vinteren og fortsatt vinne valget til høsten. Det var derfor hun svarte «femti-femti». Også kunne hun jo tross alt ikke gå lavere enn femti heller, da.

Men meningsmålinger har ikke som hovedoppgave å forutsi valgresultatet. De skal vise stemningen i folket akkurat nå. De forteller hva folk ville stemt om det var valg i dag.

Det er dét bildet vi skal vise.

Det er ikke medienes feil at Støre sliter. Men det er medienes feil hvis folk ikke vet at Erna sliter mest.

Powered by Labrador CMS