Daværende statsminister Erna Solberg avbildet da hun talte til Høyres sentralstyre i 2018 - med både NRK- og TV 2-mikrofoner.
Daværende statsminister Erna Solberg avbildet da hun talte til Høyres sentralstyre i 2018 - med både NRK- og TV 2-mikrofoner. Nå avslører hun hvorfor hun mener førstnevnte mediehus spiller en særlig viktig rolle i samfunnet.

Derfor mener Erna Solberg NRK er viktigere enn noensinne

– NRK kan og bør være en motvekt mot polarisering i vårt samfunn. Bare da forsvarer de den særlige finansieringen de har, skriver Høyre-lederen i sin nye bok.

Publisert Sist oppdatert

Høyre-leder Erna Solberg mener NRKs rolle som allmennkringkaster aldri har vært viktigere.

Det kommer frem i Solbergs nye bok «Veien videre», som lanseres denne uken.

– I vår tid mener jeg at NRKs rolle som allmennkringkaster er viktigere enn noensinne. Vi trenger en motvekt mot enkel retorikk og klikkvennlige overskrifter − en aktør som kan gå i dybden, se saker fra ulike vinkler og i et større hele, skriver Solberg.

Mener NRK bør rendyrke rollen

Hensikten med boken er «en helhetlig problembeskrivelse og politisk analyse av utfordringene som ligger foran oss», opplyser Høyre.

Det er i kapittelet «Polariseringens pris» at den tidligere statsministeren adresserer NRKs rolle i medielandskapet, og - slik hun ser det - særlige ansvar for å motvirke polarisering i samfunnet.

Solberg mener NRK på dette området må være en motvekt til sine tabloide konkurrenter.

– Alle redaksjoner må veie sin troverdighet opp mot hvor hardt de skal vinkle sakene sine. NRK, derimot, med sin unike rolle som en stor skattefinansiert aktør, trenger ikke å gjøre kompromisser her, skriver hun.

– Snarere mener jeg at kanalen i enda større grad burde rendyrke rollen som den mest seriøse mediebedriften, i kontrast til stadig mer klikkvennlige alternativer, fortsetter Solberg.

– NRK bør være en motvekt

Høyre-sjefen mener statsfinansieringen av NRK kun gir mening hvis mediehuset følger dette.

– NRK kan og bør være en motvekt mot polarisering i vårt samfunn. Bare da forsvarer de den særlige finansieringen de har, skriver Solberg.

Hun understreker for øvrig i samme kapittel at det er politikerne selv som må ta ansvar for hva de sier til journalister, selv om hun «kan ergre meg over at medienes siling fremmer konflikt og de mest kontroversielle uttalelsene».

– Det er vårt ansvar å unngå å benytte oss av en polariserende retorikk, selv om det betyr at vi kanskje noen ganger får mindre oppmerksomhet enn vi ønsker, skriver Solberg.

Powered by Labrador CMS