Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll er ikke imponert over VGs valg av bilde på fronten søndag kveld.

Reagerer på VGs bilde av Erna Solberg: – Dette vitner mer om utdriting av en person

VG anerkjenner at bildebruken ikke fungerte bra nok.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– VG er gode på bilder, men akkurat dette synes jeg var en skikkelig bom, sier Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll.

Han er journalist i Vikebladet Vestposten, og NJ-leder i lokallaget i Møre og Romsdal.

Søndag kveld hadde VG en sak om Erna Solbergs klimapolitikk. I topp av saken og på fronten var et bilde av statsministeren.

Valg av bilde fikk Karlsen Høgstavoll til å reagere.

–Man ser først ikke hvem det er, annet enn en person med vernehjelm og dobbelthake. Det som slo meg var at det var en uheldig måte å fremstille på, sier han.

Selv om Solberg er en offentlig person, mener han VG burde vært mer hensynsfulle.

– Det ser ut som om hun ser på noe, uten at vi ser hva det er. Hadde det vært et utsnitt som var mer rettferdig så hadde vi forstått mer av bildet. Slik det er nå er det en urettferdig fremstilling av en person, uavhengig av hvem personen er.

Tar til seg kritikken

– Det fungerte ikke optimalt på front uten kontekst, så vi valgte å endre det, sier leder for nyhetsavdelingen i VG, Eva-Therese Loo Grøttum.

Eva-Therese Loo Grøttum i VG.

Bildet ble tatt av en VG-journalist som har fulgt Erna Solberg i valgkampen.

– I saken synes vi det fungerte godt som ett av flere reportasjebilder, men det fungerte ikke like optimalt på front uten den samme konteksten. Vi tar ofte bilder av statsministeren og det vil alltid være ulike oppfatninger om dem, akkurat som med journalistikken vår for øvrig. Det må tilføyes at vi har publisert mange flotte og journalistisk relevante bilder av statsministeren gjennom valgkampen, sier hun.

Hun sier tilbakemeldinger fra leserne alltid er viktig. Senere søndag kveld endret VG bildet. Slik ser saken ut nå.

– Vi gjør løpende vurderinger av bilder på front og i saker hele tiden. I dette tilfellet ble saken vinklet om, vi så at konteksten ikke var god nok på front, og vi valgte å bruke et annet bilde, sier Grøttum tirsdag.

Redd for presedens

Karlsen Høgstavoll synes det minner om et sladrepresse-bilde. Han vil ikke spekulere i hvorfor VG valgte akkurat det bildet, men sier han har fått flere reaksjoner med folk i bransjen som er enige med ham da han la ut en post på Facebook.

– Slik bildebruk er med å danne en presedens på at det er ok å bruke slike bilder. Det synes jeg er leit, om det blir slik at man velger det mest uheldige bildet man finner på kamerarullen, sier han.

– Dette vitner mer om utdriting av en person, mener han.

Grøttum i VG sier det er det journalistiske som står høyest.

– Hvilke vurderinger gjør dere på om et bilde er uflatterende eller ikke før dere publiserer?

– Vi vurderer alltid bildene vi trykker i henhold til presseetikken og våre egne retningslinjer. Det er primært den journalistiske verdien i bildene vi vurderer.

Medier24 har også vært i kontakt med Statsministerens kontor. De har ingen kommentar til saken.

Powered by Labrador CMS