Konsernsjef i Amedia, Anders Opdahl.

Medier24 blir konserneid: – Et industrielt eierskap må ikke bli en sovepute

 «Atter et nederlag for norsk mediemangfold», «JP/Pol er en solid medieeier» og «forventer ikke endringer av betydning» er noen av reaksjonene fra medieledere etter oppkjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at Erik Waatland selger Medier24 og KOM24 til Watch Media.

Medier24 har tatt runden med flere medieledere for å høre hvordan de reagerer på nyheten.

– JP/Pol har kjøpt noen virkelig flotte medieposisjoner, som passer helt naturlig inn i konsernets strategi, skriver Anders Opdahl, konsernsjef i Amedia, til Medier24.

Han skriver at han grunnleggende sett tror alle medier er tjent med å være en del av noe større og robust.

– JP/Pol er en solid medieeier med lange tradisjoner og sterk publisistisk integritet. Så dette tror jeg blir bra, også for Tjuefire-titlene.

– Hva forventer du av Medier24 fremover?

– At avisen fortsetter å være seg selv, og er bevisst sin egenart. Et industrielt eierskap må ikke bli en sovepute. Men det er jeg heller ikke så bekymret for, slik jeg kjenner især Medier24.

Per Axel Koch i Polaris Media skriver følgende i en e-post om oppkjøpet:

– Jeg tar det for gitt at vi snakker om en profesjonell eier som vil respektere den redaksjonelle uavhengigheten og ikke blande seg inn i ledelsen av redaksjonen i Medier24. Derfor tror jeg ikke det vil ha noen betydning for det redaksjonelle arbeidet i Medier24, og jeg forventer ikke endringer av betydning.

– Ikke urolig

Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG, sier at det virker som en god match.

– Vi trenger sterke mediekritiske nisjemedier i Norge. Medier24 er ett av de. Det jeg tror en stor profesjonell eier kan bidra til er å utvikle Medier24, men også gjøre Medier24 mer robust mot svingninger i makroøkonomien.

Som redaktør i VG han det er viktig å ha flere bransjemedier i Norge.

– Uten Medier24 tror jeg Journalisten blir dårligere, og jeg tror Kampanje blir svakere. Det er viktig at de er en plattform for mediedebatt i Norge, sier han.

Han kjenner Watch Media og JP/Politiken som en seriøs og skikkelig medieeier som er opptatt av medieansvarsloven og redaktørinstituttet.

– Jeg er ikke urolig på en dag som dette, men jeg er veldig spent på å høre hva de vil med Medier24 fremover for å styrke denne viktige redaksjonen.

Skeptisk til konsolidering

Danby Choi, sjefredaktør i Subjekt, er mer kritisk til oppkjøpet.

– Atter et nederlag for norsk mediemangfold. Det kunne vært verre, og jeg ønsker Erik Waatland og Watch Media gratulasjoner med det som ser ut som en musikalsk handel, sier han og fortsetter:

– Utenom det økonomiske rasjonalet, er dette et tap for medieoffentligheten. Det kunne vært verre, men mediemakten havner i enda færre hender.

Choi viser til at i 2016 advarte Konkurransetilsynet mot større mediesamarbeid.

I 2022 uttalte de at de var bekymret for mediemangfoldet.

– Konsolideringen tiltar i tempo. Det svekker mediemangfoldet og konkurransen. Jeg kan ikke se for meg et sted hvor konkurranse er viktigere, enn i mediebransjen. Likevel snakker vi svært lite om det. Men nesten daglig snakker vi om forholdene i dagligvarebransjen, hvor situasjonen er helt lik. Konsernmediene viser dermed hvor lett de tar på egne problemer, sier han.

– Hva forventer du av Medier24 fremover?

– Oppkjøpet kan selvfølgelig by på problemer for Medier24 og troverdigheten til en meta-avis som burde være uavhengig og sparke hardt mot bransjen. Men det skal nok være mulig å drive med viktig mediejournalistikk som en del av Watch Media også, svarer han og føyer til:

– Dette er nok en større seier for Watch Media og Erik Waatland enn for demokratiet.

Håper på flere journalister

Aftenposten-sjef Trine Eilertsen tror oppkjøpet er lurt hvis målet er å utvikle seg videre.

– Det er konsolidering, og det gir styrke og forhåpentligvis mer ressurser for eksempel på teknologi og ting vi vet er kostbare for enkeltmedier å bære selv, sier hun.

Hun skjønner at det kan virke voldsomt i Norge, der trenden er konsolidering i bransjen, også på ters av landegrenser.

– Men hvis vi ser hvem vi konkurrerer med, så er det kjempestore internasjonale giganter. Der er vi små, selv etter alle konsolideringer. Vi skal ikke være så bekymret for det. Og vi har redaktørplakaten som gjør at norske redaktører har stor frihet og myndighet til å utøve jobben sin slik de finner det best. Det er et godt bolverk mot ensretting og ikke minst på meningsplass, sier hun.

Hun håper Medier24 får mulighet til å utvikle seg og vokse. Hun mener det er viktig å ha medier som dekker mediebransjen kritisk.

– Det bygger faktisk tillit til oss. Vi er nødt til å skjerpe oss og være klar for å svare for det vi gjør. Medier24 og bransjekritiske medier er en veldig viktig del av den demokratiske infrastrukturen som mediene er, sier hun.

Hun håper Medier24 får flere journalister som kan gå mer i dybden og drive mer kritisk journalistikk.

Tror det er bra

Ansvarlig redaktør i Journalisten, Roger Aarli-Grøndalen, har vært nysgjerrig på om Watch Media kommer til å lansere MediaWatch - som de har i Danmark - også i Norge.

Nå fikk han svaret på det.

– Generelt er det vanskelig å være uavhengig og liten i dag. Det gjelder aviser og fagbladet. Det er mange fordeler med å bli en del av en større gruppering. Særlig på teknisk utvikling, som er vanskelig å gjøre alene, sier han.

– Jeg tenker dette er bra for Medier24.

Han sier det er fullt mulig å lage kritisk journalistikk på bransjen, og at Watch Media ikke er den største og dominerende eieren.

Men å dekke sin egen eier er utfordrende.

– Vi lever litt med det vi også, med dekke en eier som er viktig i nisjen vår. Det krever en bevissthet på det. Hele tiden. Det tenker jeg at dere også kommer til å kjenne på, forteller han.

– Hva forventer du av Medier24 fremover?

– Som abonnent forventer jeg at dere fortsetter å levere god journalistikk. Hvis ikke så må vi si opp.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS