Presseforbundet skal ha en ny vurdering av Vær Varsom Plakaten. Det ble bestemt under fredagens styremøte.
Journalisten omtalte saken først.
Bakgrunnen for vurderingen var at redaktørene i Aftenposten og VG har bedt om en vurdering av Vær Varsom-plakatens punkt 2.8 om sponset journalistikk.
– Bør kunne stå i seg selv
Generalsekretær Elin Floberghagen forklarte at det var flere punkter som eventuelt skulle opp til endring.
– Dette gjelder både kapittel to og fire i plakaten, men spesielt punkt 2.8 og 4.9 (om selvmord), forklarte hun.
Hun la til at også punkt 4.4 om dekning av tittel og ingress, bør diskuteres.
TV 2-sjef Olav Sandnes var skeptisk til å gjøre endringer i plakaten.
– Den bør kunne stå seg i seg selv. Og det har en betydning at den ikke endres ofte, fordi da risikerer vi at den svekkes, sa han og la til:
– Hvis det er slik at det er få klagesaker på disse punktene, så vi mangler diskusjoner, har Floberghagen mulighet til å bruke initiativ-retten til å ta opp slike saker.
Sandnes var også klar på at det er flere lover som spiller inn i diskusjonen.
– Det er viktig at vi holder oss innenfor alle lovene. Både kringakstingsloven og EUs regelsett kan komme i konflikt med endringer, og det må vi unngå, sa han.
Resten av styret var enig i Sandnes sitt argument om at plakaten skal være slitesterk, men mente flere av punktene burde endres.
– Om vi bare skulle tatt et punkt, ville jeg vært skeptisk, men her snakker vi om å ta flere punkter og kapitler samtidig, sa leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.
– Bør se grundig på det
Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, var klar på at både punkt 2.8 og punkt 4.9, om omtalelse av selvmord, var moden for forandring.
– Punkt 2.8 har blitt diskutert av bransjen helt siden 2015. Jeg støtter redaktørene i at det er på høy tid å se på dette. Og felles for begge punktene er at det er få klager som gir få debatter. Men det er viktige presseetiske områder, sa Kjelling Nybø.
Hun kjente seg ikke igjen i problematikken rundt punkt 4.4, men var klar på at 4.9 må endres.
– Grunnen til at jeg mener vi bør diskutere den igjen, er at det er mye misforståelser rundt siste setning i den. Her må vi ha større åpenhet og det er på overtid å diskutere dette, sa hun.
Nestleder i Norsk Redaktørforening, Tora Bakke Håndlykken, mente at det å sette i gang en prosess med å se på endringene, ikke nødvendigvis betyr en endring.
– Det har vært en utvikling i debatten både på sponsing av journalistikk og selvmord. Vi bør se mer grundig på det. Formuleringen i punkt 2.8 er nokså bastant.
Styret ble enige om at det nå skal settes ned to arbeidsutvalg, ett for hvert kapittel, som skal bruke god tid på å se på endringer.