Styremøte i Norsk Presseforbund

Enig om å gjøre ny vurdering av Vær Varsom-plakaten: – På høy tid å se på dette

Styret i Norsk Presseforbund vedtok å sette ned utvalg til å se på plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Presseforbundet skal ha en ny vurdering av Vær Varsom Plakaten. Det ble bestemt under fredagens styremøte.

Journalisten omtalte saken først.

Bakgrunnen for vurderingen var at redaktørene i Aftenposten og VG har bedt om en vurdering av Vær Varsom-plakatens punkt 2.8 om sponset journalistikk.

– Bør kunne stå i seg selv

Generalsekretær Elin Floberghagen forklarte at det var flere punkter som eventuelt skulle opp til endring.

– Dette gjelder både kapittel to og fire i plakaten, men spesielt punkt 2.8 og 4.9 (om selvmord), forklarte hun.

Hun la til at også punkt 4.4 om dekning av tittel og ingress, bør diskuteres.

TV 2-sjef Olav Sandnes var skeptisk til å gjøre endringer i plakaten.

– Den bør kunne stå seg i seg selv. Og det har en betydning at den ikke endres ofte, fordi da risikerer vi at den svekkes, sa han og la til:

– Hvis det er slik at det er få klagesaker på disse punktene, så vi mangler diskusjoner, har Floberghagen mulighet til å bruke initiativ-retten til å ta opp slike saker.

Sandnes var også klar på at det er flere lover som spiller inn i diskusjonen.

– Det er viktig at vi holder oss innenfor alle lovene. Både kringakstingsloven og EUs regelsett kan komme i konflikt med endringer, og det må vi unngå, sa han.

Resten av styret var enig i Sandnes sitt argument om at plakaten skal være slitesterk, men mente flere av punktene burde endres.

– Om vi bare skulle tatt et punkt, ville jeg vært skeptisk, men her snakker vi om å ta flere punkter og kapitler samtidig, sa leder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.

– Bør se grundig på det

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, var klar på at både punkt 2.8 og punkt 4.9, om omtalelse av selvmord, var moden for forandring.

– Punkt 2.8 har blitt diskutert av bransjen helt siden 2015. Jeg støtter redaktørene i at det er på høy tid å se på dette. Og felles for begge punktene er at det er få klager som gir få debatter. Men det er viktige presseetiske områder, sa Kjelling Nybø.

Hun kjente seg ikke igjen i problematikken rundt punkt 4.4, men var klar på at 4.9 må endres.

– Grunnen til at jeg mener vi bør diskutere den igjen, er at det er mye misforståelser rundt siste setning i den. Her må vi ha større åpenhet og det er på overtid å diskutere dette, sa hun.

Nestleder i Norsk Redaktørforening, Tora Bakke Håndlykken, mente at det å sette i gang en prosess med å se på endringene, ikke nødvendigvis betyr en endring.

– Det har vært en utvikling i debatten både på sponsing av journalistikk og selvmord. Vi bør se mer grundig på det. Formuleringen i punkt 2.8 er nokså bastant.

Styret ble enige om at det nå skal settes ned to arbeidsutvalg, ett for hvert kapittel, som skal bruke god tid på å se på endringer.

Powered by Labrador CMS