Gunnar Bodahl-Johnsen, ekspert i presseetikk og tidligere PFU-sekretær.

Vil endre PFU: Mener de kan bli preget av mediekonsentrert innavl

En stadig større eierskapskonsentrasjon i medielandskapet får tidligere PFU-sekretær Gunnar Bodahl-Johansen til å stille spørsmål ved uavhengigheten til utvalget.

Publisert Sist oppdatert

Kan økt eierkonsentrasjon i mediebransjen gjøre Pressens Faglige Utvalgs (PFU) redaksjonelle medlemmer inhabile når de behandler klager mot avisene som tilhører samme konsern som de er ansatt i?

Det spør Gunnar Bodahl-Johansen og Karl-Martin Bakke i en kommentar med tittel «PFU trenger fornyelse», publisert på deres eget nettsted Agenda Fredrikstad.

Bodahl-Johansen utdyper til Medier24 at han mener konsekvensene kan bli at utvalget får en mindre betydning i et samfunnsmessig perspektiv, om dagens system fortsetter.

– Jeg mener konsekvensene er at PFU kan bli mindre relevant for publikum, fordi de blir sterkt preget av den innavlen som kommer som en følge av den sterke mediekonsentrasjonen, sier Bodahl-Johansen til Medier24.

– Mange sammenfallende interesser

Bodahl-Johansen har selv vært PFU-sekretær i åtte år, og har i mange år forsvart PFUs uavhengighet, forteller han.

– Jeg har jo vært en av dem som virkelig har slåss for PFU.

Men i takt med det han beskriver som en sterk eierkonsentrasjon i norsk presse, mener man det nå bør stilles spørsmål om medienes uavhengighet.

– Mediene skal være en integrert del av demokratiet vårt, men samtidig uavhengig. Når mediene blir så sterkt konsentrert, så må man stille spørsmål om deres uavhengighet.

– Men kan ikke en PFU-representant fra Nordlys vurdere en PFU-klage mot Bergensavisen, uten at man tenker: «Vi er jo i samme konsern»?

– For det første så finnes det ingen uavhengige mennesker her i verden, og man påvirkes naturligvis av at man tilhører samme aviskonsern. Det er så mange sammenfallende interesser der, svarer Bodahl-Johansen.

Uavhengigheten og tilliten til pressen, vurderes av publikum, påpeker den tidligere PFU-sekretæren.

– Der mener jeg det er viktig å ha et organ som er mye mer uavhengig enn det PFU i dag er.

På spørsmål om hva et slikt organ kan være, forklarer den tidligere PFU-sekretæren at organet også må ha presseetisk kompetanse.

– Men det må kanskje organiseres på en annen måte for å ivareta den troverdigheten som PFU må ha med tanke på det publikum den skal betjene. 

PFU består i dag av sju faste representanter, fire fra mediene og tre fra allmennheten.

– Når man har fått medlemmer utenfra, så har det kommet gjennom nettopp konflikter hvor mange har satt spørsmålstegn ved pressens evne til å røkte sin egen presseetikk. Og da hadde man ikke den mediekonsentrasjonen som man hadde nå.

– Tror du det er et problem at folk flest tenker på eierskapskonsentrasjon når de hører PFU?

– Jeg tror ikke folk flest reflekterer så mye over det, siden de ikke er opptatt av det. Men jeg har møtt mange mennesker som har klaget til PFU, og ser at i slike situasjoner så stiller man spørsmål om utvalget er uavhengig nok, svarer han.

Ikke enig i kritikken

Medier24 har forelagt kritikken overfor generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Hun synes det alltid er interessant å diskutere PFU, men er ikke enig i den kritikken som fremmes. 

– PFU er en selvdømmeordning, og en annen sammensetting av utvalget i retning av det Bodahl-Johansen antyder vil fort komme i konflikt med pressefriheten, skriver Floberghagen.

Elin Floberghagen.
Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Hun mener at selvdømmeordningen innebærer at det alltid bør være et flertall av journalister og redaktører som vurderer klagene som kommer inn. 

– Jeg kan ikke se noe som tyder på at økt eierkonsentrasjon har endret på hvordan PFU vurderer klagene, og jeg har heller ingen indikasjoner på at enkeltmedlemmer i PFU vurderer klager på et annet medium i samme konsern på en annen måte enn de ellers ville gjort. 

Norsk Presseforbund er opptatt av at det skal være et nødvendig mangfold av medier og konsern når vi oppnevner utvalget, forklarer generalsekretæren. 

– Det ser man også av dagens PFU, der det ikke er flere enn én representant fra noe konsern. 

I dag er representasjonen av konsern som følger: Amedia, Schibsted, Polaris, NHST og Aller. I tillegg er to uavhengige fagmedier representert, samt NTB, TV 2 og NRK.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS