Torbjørn Røe Isaksen har blitt intervjuet utallige ganger i løpet av tiden som profilert politiker. Nå blir han selv en del av mediebransjen.
Torbjørn Røe Isaksen har blitt intervjuet utallige ganger i løpet av tiden som profilert politiker. Nå blir han selv en del av mediebransjen.

Skifter ut politikk med journalistikk – slik blir Torbjørn Røe Isaksens nye liv

Torbjørn Røe Isaksen er en av 2000-tallets mest profilerte Høyre-politikere, men som redaktør lover han å være partiuavhengig.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag ble det kjent at tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) blir samfunnsredaktør hos økonominettstedet E24.

Som redaktør skal Røe Isaksen ikke ha en linje av journalister under seg, som andre redaktører. I stedet skal han fungere som kommentator på samfunn,- økonomi- og næringslivsstoff.

Røe Isaksen er klar på hvorfor han ønsket å ta fatt på denne jobben, etter å ha vært statsråd for Høyre i en årrekke.

– Det er fordi det er veldig spennende å få være med i en relativt nyoppstarted publikasjon, som på kort tid har blitt den viktigste avisen om økonomi- og næringslivsnyheter i Norge, sier Røe Isaksen til Medier24.

Og fortsetter:

– Dette er en rolle der jeg kan bruke min samfunnsforståelse og mine analytiske evner og samtidig får være en del av et redaksjonelt miljø. Det er kjempespennende, og jeg gleder meg til å komme i gang.

Vet ikke når han kan starte

Når Røe Isaksen kan tiltre i den nye stillingen, er imidlertid opp til Karantenenemnda å avgjøre.

– E24 har bedt om at det blir den 6. januar, og vi har blitt ferdige med dette de siste dagene. Det er en tre ukers frist, og jeg har gitt beskjed til karantenenemnda i dag, sier Røe Isaksen.

– Tror du at du får begynne den 6. januar?

– Det er helt opp til nemnda å bestemme. Jeg sender dem de opplysningene de skal ha, og så får de gjøre sin egen vurdering.

– Denne jobben innebærer også at du kan måtte være kritisk til tidligere partifeller i Høyre. Hva tenker du om det?

– I alle mine roller har jeg alltid ment at journalister må være kritiske. Det standpunktet endrer seg selvfølgelig ikke nå. Min jobb blir å kommentere og analysere, og jeg skal bedrive meningsbærende kommentarjournalistikk.

– Da skal jeg mene noe, og det vil jeg gjøre ut fra mine egne analyser og vurderinger, ikke ut fra partier og partiprogrammer.

Røe Isaksen understreker også at han har meldt seg ut av Høyre.

– Det var selvsagt vemodig, men helt nødvendig og en konsekvens av den nye rollen min, sier han.

– Det gidder ingen å lese

På spørsmål om hvordan Røe Isaksen ønsker å treffe lesere som står på en annen side av det politiske spekteret enn ham selv, sier han at han ønsker å ta lærdom av andre kommentatorer.

– Jeg skal lære av dem jeg best liker å lese i norsk og internasjonal presse. Det er dem som aldri er forutsigbare, i den forstand at de har et dogmatisk syn på hva som skjer, og at man alltid vet hva de vil mene.

Samtidig er Røe Isaksen opptatt av at analysene hans ikke skal være kjedelige.

– Jeg vil gjøre uavhengige vurderinger, være åpen om styrker og svakheter og om analysen som ligger bak. Jeg håper kommentarene blir interessante å lese. Kommentarer som er som leserbrev, gidder ingen å lese. I alle fall ikke jeg, sier han.

– Hvilke kommentatorer er det du liker best å lese?

– Det er mange gode stemmer i offentligheten. De som klarer å balansere mellom å være meningsbærende og analytiske, sier Røe Isaksen, som ikke vil peke ut noen spesifikke navn.

Powered by Labrador CMS