Dmitrij Muratov og Maria Ressa under intervju med NTB på Grand hotell før utdelingen av Nobels fredspris.

Dette venter Nobelpris-vinnerne fredag

Til tross for nye koronarestriksjoner går en rekke nobel-arrangementer av stabelen fredag, om enn noe nedskalert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det var lenge usikkert om Maria Ressa ville få lov til å reise til Norge for å motta Nobels fredspris, men onsdag ettermiddag landet både hun og medvinner Dmitrij Muratov i Oslo.

– Forrige gang timeplanen min var delt opp i minutter og sekunder, var under førstegangstjenesten, sa Muratov til pressen som hadde møtt opp på Oslo lufthavn.

De to fredsprisvinnerne skal med andre ord gjennom et tettpakket program.

Russiske Muratov og filippinske Ressa er begge journalister, og fredsprisen 2021 skal understreke hvor viktig presse og ytringsfrihet er for demokrati og fred, ifølge Nobelkomiteen.

Audiens på Slottet

Fredag starter det hele klokken 11 med redd Barnas fredsprisfest. Ressa og Muratov møter da barn fra Oslo som har laget en forestilling til ære for årets fredsprisvinnere. Det skjer ved Nobels Fredssenter. Også kronprinsesse Mette-Marit er til stede.

Samtidig har fjorårets fredsprisvinner Verdens matvareprogram, representert ved direktør David Beasley, audiens på Slottet med kongeparet og kronprins Haakon.

På grunn av koronapandemien ble alle seremonier for 2020 avlyst, og Verdens matvareprogram mottar dermed prisen i år.

Ressa og Muratov har sin audiens på Slottet klokken 12.10.

Seremoni og fakkeltog

Deretter, klokken 13, starter selve prisutdelingen i Oslo rådhus.

Foruten en rekke kunstneriske innslag skal også Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen holde tale for vinnerne. Prisvinnerne, både Muratov, Ressa og Verdens matvareprogram, mottar diplom og gullmedalje, og deretter skal prisvinnerne holde sine nobelforedrag.

Både Ressa og Muratov ble spurt om innholdet i foredraget da de landet i Oslo, men begge var ordknappe.

Etter seremonien skal Al Jazeera intervjue fredsprisvinnerne. Det skjer foran publikum i Rådhuset klokken 17.

En time senere starter det tradisjonsrike fakkeltoget. Toget går fra Jernbanetorget klokken 18 og ender foran Grand Hotel der det er tradisjon for at prisvinnerne vinker til de frammøtte fra hotellets balkong.

Bankett med færre gjester

Klokken 19 starter nobelbanketten på Grand Hotel. Her er det offentlige Norge representert. Til bords med fredsprisvinnerne er tradisjonelt kongeparet, stortingspresidenten, statsministeren og medlemmene av nobelkomiteen.

Også kronprinsparet og medlemmer av regjeringen og Stortinget deltar. I år blir det en mindre forsamling enn før på grunn av koronarestriksjonene. Kun 20 gjester får delta.

Powered by Labrador CMS