Lars Helle, Kristoffer Egeberg, Eirik Solheim og Bente Kalsnes deltok alle på frokostmøtet på Pressens hus.

Mener Norge er et fyrtårn i kampen mot desinformasjon

Mediefolkene har tro på norske medier i kampen mot desinformasjon og kunstig intelligens, men NRK Beta-journalist Eirik Solheim tror det brygger opp til en form for perfekt storm han er bekymret for.

Publisert Sist oppdatert

(PRESSENS HUS): Fredag inviterte Faktisk og Oslo Redaktørforening til frokostmøte om desinformasjon, kunstig intelligens og mediene.

Redaktør i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, trekker fram at Norge som land er en sterk kontrast i forhold til resten av verden ved å ha konkurrerende medier som samarbeider i kampen mot falsk informasjon.

Det siste eksempelet er Faktisk Verifiserbar, som ble til like etter at Russland invaderte Ukraina.

– Da viste igjen de samme og enda flere redaktører i Norge at det går an å samarbeide om noe som er så konkurranseutsatt som dekning av store nyhetshendelser. De sendte ikke de som de hadde til overs, men de beste for å jobbe sammen om å verifisere, forteller han.

Han kaller Norge for et lite fyrtårn, og viser til at det finnes et redaktørkollegium som evner å snakke sammen.

– Jeg tror oppriktig at norske redaktører bryr seg om samfunnet. Det er det vi må samles om for å lykkes både for å overleve som nyhetsmedier og kampen om den offentlige samtalen, kommenterer han.

Ikke en hemsko

Politisk redaktør i Dagbladet, Lars Helle, deltar også på debatten. Han forteller at de ofte blir spurt om det ikke er en hemsko å ha medieansvarsloven og Vær varsom-plakaten.

– Jeg tror faktisk i disse tider at det er en fordel for oss at vi skiller oss ut på akkurat disse tingene. Jeg tror redaktørstyrt er et stempel det er viktig å hegne om, sier han.

Han sier han tror særlig yngre mennesker som er vokst opp i den digitale verdenen er flinke til å skille mellom falske nyheter og fakta, og kaller seg selv en fremtidsoptimist.

– Jeg tror vi får verktøy som gjør det lettere for folk å skille mellom hva som er ekte og ikke, sier han.

«En perfekt storm»

I fjor skrev Eirik Solheim i NRK Beta en sak om Dall-E. Debattleder Kristoffer Rønneberg kommenterer at han virket veldig entusiastisk da, og spør om han er like positiv nå.

Solheim svarer at han ikke er så bekymret for desinformasjon i Norge, da man har et fungerende demokrati og presse, og tillit til presse og politikere.

– Men det brygger opp til en form for perfekt storm som jeg er litt bekymret for, sier han.

Han påpeker at AI har eksistert i mange år, blant annet med algoritmer, men det er siste runden, med generativ AI, som bekymrer.

– Vi etablerte medier må virkelig holde tunga beint i munnen. Det er ingen tvil om at de etablerte mediene de siste årene har lirket og lekt litt med clickbait. De tingene til sammen er litt ugunstig, sier han.

– Vi trenger ikke spre frykt, for frykten er der allerede, men vi skal spre informasjon. Vi må fortsette å være ryddige og opplyse publikum.

Powered by Labrador CMS