Programleder Fredrik Solvang i DebattenStian Lysberg Solum / NTB
NRKs Debatten får slakt før sendingen: – På god vei over i underholdningssjangeren
Debatten skaper debatt før sendingen. Flere reagerer på at Charter-Svein og Lothepus er invitert til Debatten tirsdag kveld. – Generelt så mener jeg at vi skal ha en bred tilnærming, og sørge for at mange stemmer slipper til, svarer NRK.
Bakgrunnen er at Charter-Svein har markert seg som motstander av både smitteverntiltak og vaksine under koronapandemien, og ble avbildet mens han brant et munnbind utenfor Stortinget tidligere i vår. Dette reagerte Lothepus hardt på, og gikk ut i sosiale medier og ba demonstrantene om å skamme seg «herfra til helvete».
Reaksjonene i sosiale medier har ikke latt vente på seg etter at debattantene ble kunngjort.
Noen mener NRK driver med «clickbait», og mener realitykjendiser ikke har noe å gjøre i en debatt om koronapandemien.
På Twitter skriver kommentator i Bergens Tidende, Morten Myksvoll, at Debatten tar et par steg i retning underholdning.
Myksvoll hadde ikke anledning til å utdype til Medier24, men svarer i en tekstmelding:
– Den duellen NRK har planlagt er useriøs og på god vei over i underholdningssjangeren, skriver Myksvoll til Medier24.
Aftenposten-journalist Ingeborg Senneset skriver på Facebook at det kan bli et problem når NRK selger det inn som en battle.
«For battles er noe folk velger side i. Og vitenskap er ikke en «side». Det er en metode», skriver hun og legger til:
«Det kanskje aller siste vi trenger akkurat nå, er at den ulmende polariseringen blusser opp. To prustende superkjendiser kan fort klare å puste mye liv i de glørne.»
Myksvolls kommentator-kollega i BT, Jens Kihl, reagerer også på Debattens valg at debattanter. Han mener dette ikke er en debatt man har behov for.
«Og kvifor skal koronafornektarar sleppe til på direktesending? Kvar einaste gong Debatten gjev plass til ekstreme røyster går det i ball. Det er veldig dårleg eigna for ein debatt», er blant det han skriver på Twitter.
Østvik selv har tidligere uttalt til TV 2 at han ikke er en av konspirasjonsteoretikere som benekter at korona eksisterer.
– Det er ikke det at jeg ikke mener det er et alvorlig virus, men det er handlingene og restriksjonene rundt det. Det har plutselig blitt noe helt vanvittig annerledes enn tidligere ting. Det er veldig mye frykt, sa han til TV 2 etter å ha lest kritikken mot seg selv.
Skal handle om mindre tillit i befolkningen
Redaktør for Nyhetsdivisjonen i NRK,Knut Magnus Berge, er klar på at sendingen i all hovedsak skal handle om folkeopplysning.
Han forklarer at tirsdagens Debatten skal ta for seg tall fra Opinion som viser at det er et økende mindretall som er skeptiske til informasjonen og tiltakene fra myndighetene.
Østvik og Lothe skal representere den ulike graden av tillit i befolkningen til myndighetene, opplyser Berge.
Det vil også være fire eksperter som utgjør hoveddelen av sendingen.
– Noen mener at dette er «clickbait» fra NRK. Hvorfor ikke bruke vanlige folk med ulike meninger, og ikke realitydeltakere?
– Vi har ofte vanlige folk som ikke er realitydeltakere. Det gjør vi ganske mye av, så seint som i forrige sending. Østvik har frontet denne skepsisen, og da satte vi opp denne duellen som en inngang til tema. Men det er ekspertene som skal diskutere substansen i dette, sier Berge til Medier24.
Det er ikke første gang det har blitt sterke reaksjoner på hvem som deltar i Debatten.
Berge mener at dette viser at debattprogrammet til NRK engasjerer.
– Vi ser at Debatten og Fredrik Solvang får engasjement fra publikum som kanskje ikke er interessert i debatt i utgangspunktet. Han har en måte å lede debattene som engasjerer bredere i befolkningen. Det tenker vi er bra.
Etter at Østvik deltok på demonstrasjonene og brente et munnbind foran Stortinget 11. april har flere reagert i etterkant.
Berge er ikke enig i kritikken om at NRK slipper til konspirasjonsteorier i Debatten.
– Konspirasjonsteorier blir ikke et tema i Debatten i kveld. Det handler om tillit til myndighetenes tiltak. Vi mener at vi ikke gir taletid til konspirasjonsteoretikere i den sammenheng.
– Hva tenker du om at flere mener at noen ikke har plass i Debatten?
– Generelt så mener jeg at vi skal ha en bred tilnærming, og sørge for at mange stemmer slipper til. Så er det vår oppgave å sørge for at det skjer innenfor forsvarlige rammer. Det mener vi at vi lykkes med, svarer Berge.