Helge Lurås stilte til Debatten mot Rødt-politiker Mimir Kristjansson.
Foto: NRK
NRK får kritikk etter at Debatten inviterte Helge Lurås: – Legitimerer han som rikssynser
– Det bør finnes andre mennesker de kunne invitert enn ham, mener Christopher Pahle. – Riktig å invitere han, svarer NRK-redaktør.
Torsdagens «Debatten» på NRK 1, ble viet til Donald Trump-tilhengernes aksjon i Washington. D.C onsdag kveld.
Fredrik Solvang hadde invitert flere politikere, som Jonas Gahr Støre, Audun Lysbakken, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Christian Tybring-Gjedde.
Men på Twitter var det tydelig hvem det var knyttet mest skepsis til at skulle få uttale seg om den amerikanske presidenten: Redaktør i Resett, Helge Lurås.
– Følger ikke anstendige spilleregler
Dagbladet-skribent og forfatter Christopher Pahle var en av de som reagerte på at Lurås fikk komme til orde, og skrev på Twitter at han ikke kom til å se programmet.
«Helge Lurås er invitert til Debatten i kveld, så da dropper jeg å se. Han driver en hatblogg som undergraver demokratiet, fasiliterer hat, hets, rasisme og konspirasjonsteorier. Gidder ikke la mitt klikk bidra til at statskanalen legitimerer ham som en vanlig, redelig rikssynser», skrev Pahle.
Til Medier24 utdyper han hvorfor det var problematisk.
– Lurås har utdefinert seg fra Debatten ved å ikke følge anstendige spilleregler for en god offentlig debatt. Det bør finnes andre mennesker de kunne invitert enn ham.
Pahle forteller at han skjønner hva Solvang og Debatten ønsket med å invitere Lurås, men at han er uenig i den redaksjonelle vurderingen.
– Jeg synes det blir feil at statskanalen gjør dette når man vet at ytterliggående miljøer spekulerer i å slippe til på slike «stuerene» plattformer som en måte å spre budskapet sitt og hvitvaske meningene og metodene sine.
Ikke imot å ha med Trump-supportere
Pahle sier han er klar over at Debatten-redaksjonen tar høyde for dette når de gjør vurderingene sine, men er uenig om hvor lista bør ligge.
– Spesielt dagen etter at man virkelig har fått se hvor alvorlige konsekvenser det kan få å legitimere slike virkelighetsoppfatninger og virkemidler, sier han.
Pahle legger til at slik han skrev på Twitter, valgte han å ikke se på programmet.
– Men fra hva jeg ser andre folk skriver, har jeg inntrykket av at jeg ikke tok feil i min antagelse.
Pahle påpeker at han ikke er imot at folk som støtter Trump får uttale seg i Debatten.
– Det ser jeg ikke noe problem med. Dette er viktige ting å snakke om. Tybring-Gjedde var også til stede, og han har tross alt nominert Trump til fredsprisen. Men han er også folkevalgt, sier han og legger til:
– Man skal være forsiktig med å bruke personer som har en slik plattform som Lurås har.
Helge Lurås er blitt fremlagt kritikken fra Pahle, men skriver i en epost til Medier24 at han ikke ønsker å kommentere noe ytterligere.
NRK: – Riktig å invitere Resett
Redaktør i NRKs nyhetsdivisjon, Knut Magnus Berge, er fremlagt kritikken fra Pahle.
Han forteller til Medier24 at han har sett at det har vært meninger om at Lurås var invitert i programmet og at han ikke er overrasket over kritikken, men mener det var viktig å konfrontere flere parter.
– Temaet for hele sendingen var norsk offentlighets håndtering av fenomenet Trump. Vi hadde en rekke gjester fra et bredt spekter. Det er en kjensgjerning at mange av Trump-supporterne i Norge har funnet en arena i Resett. Derfor mener vi at det - gitt den konteksten - var riktig å konfrontere dem etter det som skjedde i kongressbygningen i USA.
Han påpeker også at Lurås deltok sammen med en representant fra venstresiden.
Programleder Fredrik Solvang brukte også torsdagskvelden til å svare mange av de som var kritiske på Twitter, og påpekte de journalistiske vurderingene som lå bak å invitere Lurås.
Han var også klar på at Lurås ikke har fått kommet for ofte til orde.
«Jeg har aldri hevdet at noe som helst jeg har gjort i mitt virke har vært optimalt. Men det er nettopp sånne snarveier og usannheter som at vi til stadighet inviterer Lurås, som danner et falskt bakteppe for denne invitasjonen.», skrev Solvang