Når pressen skriver om fylkeskommunen Viken (og andre saker) er det viktig at leseren vet hvilket parti de som uttaler seg tilhører, mener Sondre Hansmark.

MENINGER:

Å utelate parti­tilhørigheten er et journalistisk feilgrep

«Det er viktig at pressen skriver hvilket parti landets ordførere representerer. Å utelate det er et journalistisk feilgrep, og kan gjøre interessen for lokalpolitikk mindre.», skriver Sondre Hansmark.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I Klassekampen 2. februar kan man lese en sak om tre ordførere i regionen Hadeland, som frykter at oppsplittingen av Viken vil bety at de tre kommunene må gå til hvert sitt fylke.

Ingen av ordførerne tituleres med partitilhørighet, selv om den politiske dimensjonen her er åpenbar. Noen partier har kjempet for sammenslåing av fylker, andre mot. Noen i midten har det ikke vært så nøye for. Uansett er det viktig for meg som leser å vite hvilket parti disse ordførerne er lojale mot, og hvilke politiske interesser de har.

Man kan jo selvsagt gå inn på kommunens nettsider og sjekke selv, men det er ikke alltid så lett det heller. Dersom du går inn på nettsidene til Lunner kommune, og klikker deg inn på informasjonssiden om ordføreren, finner du ikke stort. I hvert fall ikke hvilket parti han representerer.

Kanskje sjeldnere er det presisert på hjemmesider og i aviser hvilken samarbeidskonstellasjon de inngår i.

Klassekampen er langt ifra den eneste avisen som gjør det:

En artikkel i Rakkestad Avis, hvor tema også er Viken, spesifiseres det riktignok hvem forslagene er stilt på vegne av, men ikke hvilket parti den folkevalgte representerer.

I denne saken intervjuer NRK to ordførere, uten å nevne partitilhørighet for noen av dem.

En finner selvsagt masse eksempler på det motsatte, og mange aviser som dekker lokalpolitikk godt. Men for mange saker har et apolitisk preg, der det definitivt finnes politikk.

Oppslutningen i kommunevalg er betydelig lavere enn den er i stortingsvalg. Kanskje er en av grunnene at velgerne ikke ser det politiske i et lokalvalg? I så måte bidrar ikke Klassekampen, og mange andre medier, til å bøte på problemet.

Mitt forslag er at redaksjonene og journalister er sørger for å påpeke hvilket parti de lokale folkevalgte representerer. For mange er det nemlig ukjent.

———————————————-

For ordens skyld: Sondre Hansmark var leder i Unge Venstre fra oktober 2017 til november 2021.

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS