Som snakkende radiojournalist, vil Kim Holtan slå et slag for skrivende journalister.
Som snakkende radiojournalist, vil Kim Holtan slå et slag for skrivende journalister.

DEBATT:

Jo, journalister kan fortsatt skrive norsk

«Det kan komme som et sjokk på mange, men det er ikke først og fremst filologer som ansettes i mediene.», skriver Kim Holtan.

Publisert Sist oppdatert

Med jevne mellomrom dukker det opp innlegg i ulike språkspalter på nett som starter med «jeg trodde journalister kunne norsk rettskrivning.»

Det kan komme som et sjokk på mange, men det er ikke først og fremst filologer som ansettes i mediene. Det er folk med forskjellige fagkompetanser, som økonomer, statsvitere, historikere, sportsinteresserte, kulturfolk, næringsfolk osv., og sånn har det alltid vært.

Det har alltid vært fremragende journalister som ikke først og fremst var språkeksperter. Men som fikk vasket tekstene sine av korrekturlesere, som nettopp var språkutdannet (men neppe hadde mye å bidra med i journalistikken).

En annen påstand fra de misfornøyde er at journalister skrev mye bedre før. På spørsmål om hvordan de vet det, er svaret som regel at «det er jo bare å lese det som skrives nå.»

Jeg kom tilfeldig i snakk med en korrekturleser for mange år siden, som hadde jobbet i flere aviser. Jeg husker han var svært overrasket over hvor mange skrivefeil, tegnsettingsfeil og klønete formuleringer han fant i manusene.

Så var det kanskje ikke så mye bedre før? Bare mer synlig, nå som korrekturlesingens tid er over.

I vurderingen av journalisters påstått manglende skriveferdigheter, må det også tas med at journalister skriver hinsides mye mer i dag enn noen gang før. Fra tiden da det journalistiske resultatet kom på trykk én gang i døgnet i form av en papiravis, og til i dag, er det lysår forskjell.

Ja, jeg mener selvsagt at journalister skal skrive godt norsk. Bevares. Men i dagens medieverden, hvor alt haster og deadline er hele tiden, og det ikke er noen til å lese gjennom teksten, for alle andre har det like travelt, så er prisen skrivefeil og grammatiske ukorrektheter. Jeg jobber selv i mediene, og er egentlig overrasket over at det ikke er enda verre, når all tid til språkvask er kastet over bord i kampen mot deadline. Og sikkert også den økonomiske bunnlinjen.

Gitt de enorme tekstmengdene som produseres hver eneste dag i norske medier, og korrigert for det som åpenbart er rene tastefeil, så vil jeg hevde at norske journalister behersker norsk grammatikk, ortografi og syntaks bedre enn de fleste. Så er det med journalister som med alle andre yrkesgrupper, vi kan alltid bli bedre i jobben.

Så fortsett å påpeke språkfeil, det lærer vi alle av. Men ta i betraktning hvilke betingelser de aller fleste journalister jobber under i dag.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS