Per Schwabe mener NRK nedprioriterer bandy, og at de ikke vil utdype hvordan de prioriterer hvilke sporter de sender på TV. Illustrasjon av barn på skøyter.
Per Schwabe mener NRK nedprioriterer bandy, og at de ikke vil utdype hvordan de prioriterer hvilke sporter de sender på TV.

MENINGER:

NRK satser stort på døende idretter

«Skal vi tro «Norske Skifundamentalister», så er altså ikke det norske folk interessert i skøyteidrett», skriver Per Schwabe.

Publisert

Noen kaller det Kringkastingsrådet, jeg har valgt å kalle dem Moralpatruljen. Årsaken til dét er at en av deres tilsynelatende viktigste oppgave er å rykke ut hver gang noen har vist frem kroppsdeler på TV, eventuelt pose med hvitt pulver.

Å få dem interessert i mer prinsipielle saker har vist seg vanskelig, men hvis noen viser hud eller står frem med urent mel i posen, da rykker Moralpatruljen ut for å redde landet.

Som NRK skriver til meg: «Det er kringkastingsrådets medlemmer som melder inn hvilke saker de ønsker å ta opp til klagebehandling i rådsmøtene.» Klart det er morsommere å behandle hud enn prinsipielle spørsmål.

Mitt mislykkede forsøk på å fange Kringkastingsrådets interesse skyldes det faktum at én avdeling i NRK – slik jeg forstår det - kan forvalte et budsjett på sannsynligvis flere hundre millioner uten å måtte redegjøre for ressursbruken, og kan uten innblanding velge å dekke idretter ut ifra egne interesser. Denne avdelingen står altså fritt til å ignorere store deler av Idretts-Norges interesser.

Selv har jeg forsøkt å få innsyn i hvordan NRK-sporten – eller Norske Skifundamentalister – styres. Svarene fra den kanten indikerer at de har hentet inspirasjon fra nordkoreansk informasjonsstrategi.

At en liten gruppe ansatte i NRK i praksis styrer store deler av Medie-Norges idrettsdekning etter eget forgodtbefinnende er for Kringkastingsrådet åpenbart grei skurring. Det viktigste er å rykke ut når noen viser pupper på TV, spesielt når det utløser et skred av klager fra fundamentalistisk hold.

Ifølge NRK-vedtektenes § 38 skal «NRK skal formidle store idrettsbegivenheter og dekke bredden i norsk idrettsliv - inkludert funksjonshemmedes idrettsutøvelse». Jeg har stilt spørsmål om NRK-sporten har klart å lese denne paragrafen helt ut.

NRK satser stort på døende idretter som er like dyre per utøver som offshoreracing – og som knapt har utøvere. Uten å måtte redegjøre for prioriteringene.

NRK svarer dette når jeg vil vite antall sendte minutter per idrett: «Vi utarbeider ikke oversikt over antall sendeminutter per idrett.»

NRK skal dekke bredden, men kan ikke redegjøre om dette faktisk er tilfellet.

Når jeg spør hvilke idretter de prioriterer, så er svaret at «vi prioriterer idretter som har dokumentert stor interesse hos det norske folk som fotball, skiidrett og friidrett.»

Når jeg ber om underlag for denne dokumenterte interessen, har Norske Skifundamentalister én for meg effektiv fremgangsmåte; de velger å ikke svare. Mange purringer til tross.

Ja, de viser til dokumentert interesse, men den er kun til internt bruk og er topphemmelig. Så den kan tydeligvis ikke deles med utenforstående. Ut ifra det lille de har lekket av informasjon vet vi at det norske folk er interessert i «fotball, skiidrett og friidrett».

Skal vi tro NRK, er altså ikke det norske folk interessert i skøyteidrett. Hadde bandy vært OL-gren ville ishockey vært størst, bandy nummer to. Det er sannsynligvis 100 ganger så mange kvinnelige bandyspillere i Norge som det er kvinnelige kombinertløpere. Men innenfor vinteridrettene er det, ifølge skriftlig svar fra NRK, kun interesse for skiidrett.

NRK velger derfor å satse tungt på kombinert, denne nesten utøverfrie idretten. Som får time etter time på NRKs sendeskjema. Hvor mange timer vet vi ikke, for NRK fører ikke statistikk. Deres oppgave er å sende idrett, ikke skrive ned hva de driver med.

I et folkehelseperspektiv vil kanskje noen mene at der er bedre å dekke en lavterskelidrett som trekker folk ut av huset. For den som har sett en isflate i publikumstiden vil oppdage at isen er full av unger. Hvorfor dét? Det er ikke fordi Holmenkollen, denne museumsgjenstanden til 1,8 milliarder kroner, er stengt for hopping denne dagen. Det er fordi lagidrett på skøyter er gøy.

Bandy og ishockey er billige og fartsfylte lavterskelidretter. Skøyteidrett trekker barna ut av huset, hopp- og kombinertsporten plasserer folk foran TV-skjermen.

Ifølge Aftenposten løste 315 gutter og jenter i hele landet lisens for å delta i hopp- eller kombinertrenn i 2020. I forbindelse med VM på ski i 2025 er det anslått en totalkostnad for anlegget i Granåsen på 1,25 milliarder. Det er oppunder 4 millioner kroner per løst lisens.

Norge har ingen bandyhall, Sverige har 20. Og bygger stadig vekk flere. Med hjelp av skifundamentalistene i NRK kanaliseres investeringsmidler til idretter med svært få utøvere.

Og når NRK nekter innsyn og nekter å redegjøre for prioriteringene de gjør, da oppleves dette som maktarroganse av verste sort. Samtidig sitter Kringkastingsrådet musestille. Kanskje de har hendene fulle med å pelle navlelo?

Til sammenligning arrangerte idrettslaget Ready en bandycup i mars 2023, med cirka 400 glade og bandyspillende jenter født mellom 2008 og 2013. Altså flere spillere av ett kjønn i en begrenset aldersgruppe på denne ene cupen enn det er hoppere og kombinertløpere til sammen i Norge. Da snakker vi om totalen for begge kjønn.

Så da de norske damene spilte seg frem til sin første VM-finale i bandy, en historisk begivenhet i en av verdens største vinteridretter, så valgte NRK overraskende nok å ikke prioritere ski. De valgte et innslag om buldring.

Som NRK svarte, da jeg etter utallige purringer endelig ble velsignet med svar: «Hovedårsaken var at vi denne helgen måtte prioritere hardt: Vi sendte både NM i Skiskyting, NM på ski, NM i klatring, NM i badminton samt kamper fra Toppserien for kvinner i fotball på både NRK1 og NRK2. Da hadde vi verken ressurser eller sendeflater til også å sende VM-finalen i bandy for kvinner.»

Knallhard prioritering fra NRK, altså. Til alt hell fikk de klemt inn kamper fra Toppserien. Det var flaks at det ikke var NM i skiorientering denne helgen, da hadde vel også fotballen røket ut av sendeskjemaet.

Av hensyn til alle idretter som NRK bevisst velger å ignorere, ber jeg Kringkastingsrådet løsrive seg fra pupper og melis, og ile til med saks; Norske Skifundamentalister har åpenbart satt fast skjegget i postkassa, og trenger hjelp til å få løftet blikket.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS