Ina Lindahl Nyrud, advokat i Norsk Journalistlag.
Martine Eren Jacobsen
DEBATT:
Sørlandet sykehus bommer - anonymiserte opplysninger er ikke taushetsbelagt
«Vi har et veletablert regelverk for hvordan nøytrale opplysninger skal kunne gis ut. Dette kan ikke Sørlandet sykehus hoppe bukk over», skriver Ina Lindahl Nyrud.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Anonymitet er et viktig virkemiddel for å kunne hente ut informasjon av allmenn interesse. Taushetsplikten er derfor ikke til hinder for at opplysninger gis videre når behovet for beskyttelse er ivaretatt ved at individualiserende kjennetegn er utelatt.
Sørlandet sykehus bommer når de med nebb og klør forsvarer sin nye generelle praksis med ikke å gi journalister anonymiserte opplysninger om helsetilstanden til pasienter.
Anonymisering må vurderes fra sak til sak. Vi har et veletablert regelverk for hvordan nøytrale opplysninger skal kunne gis ut. Dette kan ikke Sørlandet sykehus hoppe bukk over.
Hvor store krav det skal stilles anonymitetsvernet – hvor vanskelig det skal være å bryte dette – må avhenge av på den ene siden hvor sensitive de aktuelle opplysningene er og hvor sannsynlig det er at noen vil ta arbeidet med å finne ut av hvem de gjelder, og på den andre hvor sterke legitime interesser det er for at de aktuelle forholdene blir kjent.
Befolkningen på Sørlandet må for eksempel fremdeles kunne få informasjon om hvordan det går med de som er utsatt for trafikkulykker. Statens vegvesen har nylig vurdert åpenheten rundt opplysninger om alvorlighets- og skadekrav ved slike ulykker, og korrekt konkludert med at slike opplysninger ikke er taushetsbelagt. Det vektlegges blant annet at: «Selv om omtalen av enkeltulykker er personopplysninger, og det er mulig å avdekke de involverte, så vil det kreve en betydelig (og arbeidskrevende) sammenstilling med eksterne datakilder for å identifisere de opplysningene gjelder.» Dette er også anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som omtaler dette som «one of the major news stories of our time» (Reporting on road safety 2015).
De redaksjonelle vurderingene av hva som har allmenn interesse, tilhører ikke sykehusets domene. Informasjon om blant annet ulykker er av interesse for offentligheten. Behovet for anonymisert helseopplysninger er ikke «garnityr» om pasienters helsetilstand eller privatliv, men medienes mulighet til å bringe vesentlige nyheter ut til befolkningen.