Gemini er en nettavis drevet at NTNU i Trondheim.
Gemini er en nettavis drevet at NTNU i Trondheim.

DEBATT:

Her burde vi vært
mer oppmerk­somme før publisering

«Geminis oppgave er å være et magasin for forskningsformidling,» skriver redaktør Nina Tveter, om hvorfor de valgte å avpublisere en kronikk.

Publisert

Dette innlegget ble først publisert hos Universitetsavisa, og er gjengitt med tillatelse.

Professor Espen Moe ble intervjuet i Gemini sist i august om hva som bremser det grønne skiftet. Han mener vi må se klima, energi, økonomi og politikk under ett. En del av løsningen er å få opp produksjonen av fornybar energi.

Vindkraftmotstander Hogne Hongset gikk deretter hardt ut mot Espen Moe i Stavanger Aftenblad og beskyldte ham blant annet for å være amatørmessig med et lavt akademisk nivå.

Slike uttalelser fremmer ikke god samfunnsdebatt, og gjør det neppe enklere for forskere å kaste seg ut i mediebildet.

Professor Espen Moe har forsket på energipolitikk i mange år, og han har publisert en rekke fagfellevurderte artikler om temaet i vitenskapelige tidsskrifter.

For å utdype sine poenger i Geminisaken etter kritikken Hongset ga i debattinnlegget i Stavanger Aftenblad, skrev Espen Moe en kronikk i Aftenbladet. Han skrev også en lengre og mer omfattende kronikk for Gemini, som ble lagt på den 9. november.

Men kronikken i Gemini inneholdt også avsnitt som var rettet mot Hongset som person. Disse delene tok mye av oppmerksomheten vekk fra det faglige budskapet. I ettertid ser vi at dette ikke var formålstjenlig.

Geminis mandat er å være et magasin for forskningsformidling. Å belyse faglig uenighet er den del av formidlingen, men personangrep er ikke det.

Her burde vi vært mer oppmerksomme før publisering. Etter noen runder i tenkeboksen valgte vi derfor å avpublisere kronikken.

Samtidig ønsker vi så absolutt å støtte de av våre forskere som vil formidle sine funn og kunnskaper for allmennheten. Her må Gemini ta selvkritikk, siden vi ikke bisto Moe med å gjøre kronikken maksimalt egnet til dette.

———————————————-

Dette er et meningsinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected].

Powered by Labrador CMS