(THE HUB:) Under Data-SKUP i Oslo fortalte Geir Molnes, journalist i Faktisk.no om arbeidet med den nye innsynsporten innsyn.no. Det er tre år siden Faktisk.no tok over domenet fra Tarjei Leer-Salvesen og Fædrelandsvennen.
Journalisten omtalte den nye portalen først.
Molnes forteller at basert på tilbakemeldinger ville det være best å utvikle en ny database fra bunnen av, da de tok over.
– Vi ville lage en komplett løsning, ikke et supplement. Alle skal få sine behov dekket.
Over 102 millioner
Nettsiden er nå i beta, og inneholder allerede over 102 millioner dokumenter. Til sammenligning inneholder einnsyn i overkant av 66 millioner.
– Nå har vi dokumenter fra kommune, tilsynsmyndighet, forsvaret, helseforetak og alt fra einnsyn, forteller Molnes.
– Det er en stor jobb å samle alle disse dokumentene. Noen er i PDF, noen er i HTML, og lenker endres hele tiden. Vi har ikke nok penger til å gjøre den jobben fra scratch, forteller Molnes.
De har derfor fått hjelp fra Hallvard Nygård, som driver Norske-postlister.no .
– Det er billigere enn å hente data selv, man unngår meningsløst dobbeltarbeid, og vi kan støtte hans side, for det er et fantastisk initiativ.
En annen stor forskjell mellom den nye portalen og einnsyn er fjerning av navn.
Håper på flere funksjoner
Molnes forteller at siden tjenesten kun er åpen for journalister, vil ikke navn fjernes fra postjournaler, slik det må fra andre tjenester grunnet GDPR.
– Hos Norske-postlister blir de sladdet, mens de hos einnsyn blir fjernet etter en viss tid. Hos oss ønsker vi å ha de liggende.
– Når forventer du det første søksmålet knyttet til det?
– Jeg forventer vel ikke at det skal komme. Det er ikke nytt at det er tilgang bare for pressen, hvor man har andre regler. Jeg regner med at det skal gå greit, sier Molnes.
Prosjektet ble startet av Tarjei Leer-Salvesen i 2013, da Kristiansand kommune fjernet sin søkbare postjournal. Han skapte sin egen portal, da under navnet Sørlandsporten.
Prosjektet har fått 400.000 kroner fra Blommenholm Industrier og 200.000 kroner fra Fritt Ord.
Frem til nå har beta-testen foregått mest internt. Nå ønsker de seg flere beta-testere i bransjen.
Og Molnes forteller at de i løpet av beta-versjonen håper å få flere funksjoner på plass.
– Vi ønsker å ha lagrede søk, historikk fra OEP, og klagemaler liggende der, med flere ting. Og kanskje kan vi få inn aksjonærregisteret og rettsdokumenter også, sier han.