DR: Forsvarstopp i Danmark er varetektsfengslet for lekkasje til mediene

Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen, er varetektsfengslet, siktet for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dette kom fram under et rettsmøte mandag, der et tidligere navneforbud i saken ble opphevet.

Findsen har ledet Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i seks år og er ifølge Danmarks Radio siktet for lekkasje av «høyt klassifiserte opplysninger». Han ble pågrepet 8. desember og har sittet i varetekt siden.

Tre andre nåværende og tidligere ansatte i FE og det danske overvåkingspolitiet (PET) ble også pågrepet og siktet i saken. Bare Findsen sitter fortsatt i varetekt.

Ifølge Danmarks Radio dreier saken seg om lekkasje av hemmeligstemplede opplysninger til danske medier, men det er ikke bekreftet hvilke dokumenter eller medier det er snakk om.

Siktelsen faller imidlertid inn under den svært alvorlige bestemmelsen om «landsforræderi» i den danske straffeloven, som kan straffes med opptil tolv års fengsel. Paragrafen har ikke vært i bruk på 40 år i Danmark.

Overvåket

Det er PET som i lengre tid har etterforsket saken, og Findsen skal blant annet ha blitt overvåket og avlyttet.

Få har opp gjennom årene sittet på flere hemmeligheter i Danmark enn 57 år gamle Findsen, som kort tid etter terrorangrepene mot USA i 2001 ble utnevnt til leder av PET.

Sju år senere ble han departementssjef i forsvarsdepartementet, før han i 2015 overtok som leder for FE.

Findsen har også hatt fast plass i den danske regjeringens sikkerhetsutvalg de siste 20 årene.

Advarte redaktører

Saken mot FE-sjefen går bak lukkede dører, men avisa Politiken mener å kunne kaste lys over bakgrunnen for siktelsen mot Findsen og de tre andre.

I desember oppsøkte PET-sjefen Finn Borch Andersen og fungerende FE-sjef Svend Larsen flere danske sjefredaktører og advarte mot følgene av å offentliggjøre hemmeligstemplede opplysninger.

Weekendavisens sjefredaktør Martin Krasnik fortalte etterpå at tre konkrete saker ble nevnt under møtet. Den ene dreier seg om dansken Ahmed Samsam, som er dømt for terrorisme i Spania, men som ifølge avisa Berlingske har vært agent for dansk etterretning.

En annen sak dreide seg om Ekstra Bladets dekning av situasjonen for danske kvinner og barn i syriske fangeleirer, en sak avisen fredag ble hedret med den høythengende Cavlingprisen for.

NSA-samarbeid

Den tredje saken de to etterretningssjefen advarte mot å grave for dypt i, var Danmarks samarbeid med den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Dette samarbeidet er inngående beskrevet av flere danske medier.

Tilsynet for de danske etterretningstjenestene rettet i august 2020 hard kritikk av FE i forbindelse med NSA-saken, og Findsen og fire andre ledere ble tatt ut av tjeneste.

En hemmelig kommisjon har siden gransket anklagene om at FE førte tilsynet bak lyset og utsatte dansker for en uberettiget risiko for overvåking i forbindelse med sitt tette samarbeid med NSA, skriver Politiken.

I alle de tre sakene gjenga danske medier hemmeligstemplede opplysninger, og i den forbindelse ble minst åtte danske journalister fra ulike medier i forrige uke tatt inn til avhør av politiet.

Powered by Labrador CMS