Her skal Danby Choi og kompisen ha blitt stoppet av sivilt politi tirsdag kveld.
Her skal Danby Choi og kompisen ha blitt stoppet av sivilt politi tirsdag kveld.

Subjekt-redaktøren ble stoppet av politiet på gaten grunnet sin hudfarge

Sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi, ble tirsdag kveld stoppet av sivilt politi på åpen gate under Arendalsuka. Bakgrunnen skal ha vært hudfargen hans. Nå beklager politiet.

Publisert Sist oppdatert

(ARENDAL) – Jeg er mer provosert i dag enn jeg var i tirsdag. Jeg mener de skylder meg en forklaring eller unnskyldning.

Det sier sjefredaktør i Subjekt, Danby Choi til Medier24.

Hendelsen han sikter til skal ha skjedd tirsdag kveld rundt klokken 18.30 i Arendal sentrum. Da ble han og en kompis stoppet på åpen gate av sivilt politi og bedt om å vise legitimasjon.

På vei til bilen for å hente legitimasjon tok Choi opp mobilen for å ta opptak i skjul. Medier24 har hørt opptaket.

På opptaket kan man høre den ene fra politiet si følgende:

– Det handler litt om Arendalsuka generelt. Sikkerhetsaspektet er veldig høyt. Du vet hva som har skjedd i landet de siste ukene. Vi er litt på, rett og slett. Det innebærer at vi kanskje må prate med noen hvis vi blir nysgjerrige.

Choi spør hva som gjorde politiet nysgjerrige på dem.

– Det er kanskje hvor du kommer fra da? Hvilke land kommer du opprinnelig fra da?, spør politimannen.

Choi er opprinnelig fra Sør-Korea.

– Men det utgjør ikke noe terrortrussel at jeg er koreaner?, spør Choi.

– Nei, det gjør det ikke, men det er vår jobb å være nysgjerrig da, men det skjønner du vel, sier politimannen.

Se svaret fra politiet lenger nede i saken.

– Langt over streken

Choi sier til Medier24 at han synes situasjonen i beste fall kan kategoriseres som «veldig uproff».

– Det er antakelsen om hvor jeg kommer fra som er grunnen til at jeg blir kontrollert på åpen gate, sier han.

– Jeg forstod at dette var langt over streken på hvilket grunnlag de kan sjekke folk. Jeg ble ikke veldig provosert, men jeg er litt provosert i ettertid på vegne av alle andre som utsettes for profilering. Det vet vi at skjer, og jeg ser på dette som en anledning til å adressere problemet, fortsetter Choi.

Han ønsker per nå å ikke gjøre noe mer med saken enn å uttale seg til media.

– Jeg ønsker at tilfeller som dette tas opp i offentligheten og at man på denne måten katalogiserer tilfellene for alle. Da blir samfunnet kjent med problemene samfunnet har, sier han.

– Hvis det finnes gode grunner til at man skal tilfeldig kontrollere folk på åpen gate så skylder de oss en forklaring. Hvor man kommer fra av utseendemessig opprinnelse må synes å være en illegitim grunn. Jeg opplever at de svekker sin egen legitimitet når de holder på slik.

Politiet beklager

Medier24 har forelagt kritikken til Agder politidistrikt, som har ansvaret for sikkerheten under Arendalsuka.

I en e-post skriver politimester i Agder, Kjerstin Askholt til Medier24 følgende:

«I denne konkrete saken har vi stor forståelse for at dette kan oppleves som ubehagelig for de som utsettes for kontrollen. Samtidig håper vi på forståelse for at det faktisk er nødvendig for å kunne gjennomføre samfunnsoppdraget på et så høyt profilert arrangement som Arendals-uka er. Vi er selvfølgelig også ydmyke i forhold til at vi i vanskelige vurderinger som gjøres fortløpende hele uken kan komme til å gjøre feil i forbindelse med enkelte kontroller. »

«Vi forstår at det eksisterer et lydopptak fra denne konkrete id-kontrollen. Jeg har ikke hørt dette, men slik jeg har fått det referert fremstår det som uheldig i forhold til de to norske statsborgerne som her ble kontrollert. Jeg vil derfor beklage opplevelsen som de to hadde. Dersom de to ønsker det vil jeg gjerne møte dem for en prat og gjennomgang av saken.»

Hun skriver også følgende om Arendalsuka:

«Politiet har et vidt og krevende samfunnsoppdrag under Arendals-uka. Det innebærer sikkerhet i forhold til både terrorfare, som for tiden er på et høyt nivå, voldelige demonstrasjoner og andre uønskede hendelser som kan oppstå på en arena som denne. Et slikt ansvar innebærer både observasjon, tilstedeværelse og at vi gjennomfører mange kontroller som en del av det generelle sikkerhetsopplegget. For tiden er det både et høyt terror- og etterretningstrusselnivå, som beskrevet fra PST sin åpne trusselvurdering. Dette innebærer at politiet må skjerpe den generelle sikkerheten på et arrangement som Arendals-uka. Dette er beklagelig, men etter min mening dessverre nødvendig.»

Powered by Labrador CMS