Redaktør i Subjekt, Danby Choi

Tredje år med negativ egenkapital for Subjekt: – På vei mot null

Subjekt-redaktør Danby Choi tar fremdeles årsresultatet med knusende ro. 

Publisert Sist oppdatert

Subjekt endte fjoråret med et underskudd på 160.799 kroner. Det viser årsregnskapet.

Det er andre år på rad at avisen leverer underskudd. I 2022 endte de på -405.429.

– Vi endte året med et bitte lite underskudd. Vi er stolte over å ha økt omsetningen mer enn vi har økt utgiftene, og så ser vi at vi er på bedringens vei, så dette tar jeg med knusende ro, sier sjefredaktør Danby Choi til Medier24.

Etter underskuddet i 2022 sa Choi til Medier24 at han tok resultatet med knusende ro. Det samme sier han i år. 

Han legger til at det er slik det skal se ut for et raskt voksende gründerselskap.

– Det viktigste er at vi er på vei mot null og gjerne pluss.

Inntektene endte på 12,2 millioner kroner, opp fra 11,6 millioner. Salgsinntektene økte med 200.000 kroner fra 9,4 millioner til 9,6 millioner. Utgiftene økte fra 12,1 millioner kroner til 12,4 millioner.

– Ser på andre løsninger

2023 ble tredje år med negativ egenkapital for avisen, og de har nå en egenkapital på -677.494 kroner. Revisor skriver i sin beretning som ligger i årsregnskapet, at de anbefaler at det skytes frisk kapital inn i selskapet.

– Vi skal nok se på andre løsninger først, sier Choi, og legger til at de har kuttet kostnader.

– Vi har kuttet i tjenester og gått igjennom hva vi trenger av verktøy. Og gjennom både kostnadsbesparelser skal vi nok lande i null, sier han.

Subjekt måtte også, i likhet med mange andre, nedbemanne tidligere i år. To ansatte tok sluttpakke.

– Det er vanvittig trist å måtte si opp to ansatte. Vi er blitt veldig glad i dem, og hver eneste ansatte er viktig i Subjekt. Men når vi mister to ansatte, må vi også endre fokus noe, og benytte de ressursene vi har så effektivt som mulig.

Har ikke kuttet egen lønn

Topplisten til Fagpressen viser at Subjekt har hatt en dobling i antall unike brukere. Samtidig har salgsinntektene økt med bare 4,7 prosent. I 2022 økte de med 46 prosent. Choi sier at både 2023 og 2024 har vært tøffe tider på abonnent-siden.

– Vi merker at renteøkninger og andre faktorer påvirker kulturlesernes økonomi. Men vi ser også at konverteringen går raskere og enklere i dag enn på sitt verste. Så jobber vi hver dag for å skape engasjerende og relevant innhold.

Danby Choi er på topplisten blant de best betalte redaktørene i Fagpressen. I 2022 sto han oppført med en lønn på 1,2 millioner kroner.

– Har du kuttet i din egen lønn som en del av kostnadsbesparelsene?

– Jeg tjener fremdeles 1,2 millioner i Subjekt. Men så har jeg inntekt fra andre ting, som foredrag, bok og realityoppdrag, sier Choi.

– Gjør oss sterkere

Subjekt har de siste årene mottatt pressestøtte. I 2023 mottok avisen 2,1 millioner kroner i støtte. De mottok også 450.000 i tilskudd fra Fritt Ord.

Nylig meldte Medietilsynet at det ikke vil bli gitt prognose for mottakere i år. Choi sier det gjør økonomien mer usikker.

– Samtidig var ikke prognosen til stor hjelp i fjor. Vi regnet med å få mye mer enn vi endte med, sier Choi.

I prognosen for 2023 sto det at Subjekt skulle få godt over tredoblet sin støtte fra 1,03 millioner kroner til 3,5 millioner. De endte med halvannen million mindre.

– Når det går dårlig for mediebransjen, er det vanskeligere som lite fagblad å få oppmerksomhet rundt det?

– Nå er det ikke slik at det går dårlig for alle. Det går generelt mer dårlig for mediebransjen enn det gjorde for noen år siden. Men vi må belage oss på svingningene. Og jeg har lært utrolig mye av de tøffe tidene, og det er jeg glad og stolt over, sier Choi.

Han legger til at de dårlige tidene er en god påminnelse om at bransjen blir lat i gode tider.

– Dette kan gjøre oss sterkere. Og så er det flere av de store avisene og konsernavisene som gjør det veldig bra. Vi må vi hele tiden se på pressestøtteordningen og sørge for at den debatten tas. Og at mediepolitikken hele tiden er oppe i lyset.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS