Redaktør i Subjekt, Danby Choi
Redaktør i Subjekt, Danby Choi

Subjekt felt i lukket behandling i PFU: – Beklager

Den første fellelsen for Subjekt kommer i en lukket behandling.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble Subjekt felt i en lukket behandling i Pressens Faglige Utvalg etter en klage jussprofessor Mads Andenæs.

Han klager med samtykke fra tidligere medlem av Ytringsfrihetskommisjonen, Begard Reza.

Dette fremkommer i en offentliggjøring fra PFU, der de skriver at «Subjekt ble felt for ikke å ha gitt samtidig imøtegåelse til den som ble utsatt for sterke, faktiske beskyldninger».

– Subjekt beklager. Vi er svært opptatt av å utøve god presseskikk, og det skal ikke skje at vi blir felt i PFU. Derfor er det beklagelig at vi ikke gikk en ekstra mil for å forsikre oss om at vår forespørsel til Begard Reza kom frem, sier ansvarlig redaktør i Subjekt, Danby Choi, til Medier24.

– Subjekt har blitt felt på det punktet som feller flest medier i PFU, og det er prinsipielt viktig at norske medier gir samtidig imøtegåelse til kildene sine, fortsetter han.

Dette er den første fellelsen for Subjekt. I fjor gikk kulturavisen fri etter samlet vurdering.

Forsøkte å ringe Reza

I utvalgets uttalelse, publisert torsdag ettermiddag, kommer det fram at det er samfunnsdebattant Kjetil Rolness sin kronikk i Subjekt som er klaget inn.

«I kronikken ble Reza anklaget for løgn. Formuleringene var skarpe og tegnet et bilde av at hen ville spre rammende usannheter om Rolness og en anonym kollega i Ytringsfrihetskommisjonen. PFU registrerer at Rolness i den påklagede kronikken i utgangspunktet forsvarte seg mot anklager fra Begard Reza, som han var blitt presentert for av VG. Disse anklagene ble imidlertid ikke publisert av VG, og PFU mener at beskyldningen om løgn som Rolness svarte med, utløste rett til samtidig imøtegåelse overfor Reza, jf. VVP 4.14.» står det i uttalelsen.

Subjekt avviser at god presseskikk er brutt, ettersom de forsøkte å ringe Reza før publisering, uten å nå hen. Avisen sendte også Reza en e-post etter publisering med tilbud om tilsvar.

«PFU konstaterer at Reza ikke ble forelagt anklagene før publisering, selv om redaksjonen anfører at de forsøkte å ringe hen. Utvalget understreker at manglende respons ved tidligere anledninger, ikke opphevet Rezas rett til samtidig imøtegåelse.» skriver utvalget videre.

Tre gikk fri

PFU behandlet tre andre klager bak lukkede dører onsdag. Både Dagens Næringsliv, studentavisen Universitas og Tidenes Krav gikk fri.

Onsdag var også Nettavisen klaget inn av jussprofessor Andenæs og Reza. Denne saken var åpen, og Nettavisen ble ikke felt.

Powered by Labrador CMS