Danby Choi gjester denne ukens episode av Pressepodden.
Danby Choi gjester denne ukens episode av Pressepodden.

Pressepodden:

Danby Choi om debatten etter Oslo-skytingen: – Må være mulig å være kritisk til Pride, samtidig som man absolutt fordømmer terror

Danby Chois hjertesaker er kulturjournalistikk og ytringsfrihet, og Subjekt-redaktøren står gjerne i sentrum for debatt. Men å beskylde samfunnsdebatten for å legitimere terror godtar han ikke.

Publisert

Da Subjekt-redaktøren ble bedt om å kommentere skytingen i Oslo hos NRK, opplevde han kritikk og ble beskyldt for å ha bidratt til et uheldig debattklima.

Det vil ikke Danby Choi godta.

– Noen begynte å peke på samfunnsdebatten som skyldig i å ha legitimert til terror. Det skal man faktisk ikke bare la gå, og avfeie det som følelser, men faktisk prøve å motsi.

Han avviser på det sterkeste at hans meninger, tidligere kritikk av Pride og Subjekts journalistikk har påvirket til terror.

– Dette handler ikke om å legge skyld, men det er viktig å prinsipielt skille mellom ord og handling. Det må være mulig å være kritisk til Pride, samtidig som man absolutt fordømmer terror, sier Choi i Pressepodden.

Han sier han både må ta hensyn til alle følelsene som er i sving når han kommenterer dramatiske hendelser, samtidig som det må være lov å stille kritiske spørsmål til for eksempel politiet tidlig.

– Når jeg kommenterer så skal jeg jo ha sinnsstemningen i bakhodet. Samtidig er vår jobb som kommentator og redaktører å holde hodet kaldt, og klare å se det store bildet likevel. Kommentere så saklig og oppriktig som mulig. Det krever en viss avstand, sier han.

Et annet engasjement - og hele grunnlaget for at han startet avisen Subjekt - handler om kulturjournalistikk. Han mener det har vært for lite kritikk på kulturlivet.

– Kulturjournalister har ansett seg selv som kulturlivets representanter i journalistikken, og ikke journalistikkens representanter i kulturlivet. Og da får du en PR-arm i journalistikken, som bare skriver hyggelige nyheter.

I denne episoden av Pressepodden får vi svar på hvorfor han lager en journalistikk som provoserer mange, vi prater om hva kulturjournalistikk egentlig er, og hvordan en bachelorgrad i journalistikk ga ham et helt nytt blikk på verden:

– Jeg var nok ganske «woke» da jeg startet der, sier han.

Powered by Labrador CMS