Blir det nyheter om full gjenåpning på pressekonferansen eller ikke?
Blir det nyheter om full gjenåpning på pressekonferansen eller ikke?

KOMMENTAR:

Dagens Næringsliv med dagens falske håp

«Av alle push-varsler dere kunne sende for tidlig, er denne å ta bort håpet for mange.»

Publisert Sist oppdatert

I disse koronatider venter vi alle på en gjenåpning av samfunnet. Politikerne startet festen allerede under valgvakene, og nå står kulturlivet klare på startstreken og ivrer etter å åpne slusene.

Derfor var det jubelrop på desken da push-varselet fra Dagens Næringsliv kom. På fredag skal allmennheten få friheten tilbake, tenkte vi, for nå skal Bent Høie åpne landet!

Eller «Regjeringen kommer til å varsle full gjenåpning på pressekonferanse fredag», som var ordene DN brukte.

Og man rakk knapt si det høyt før mobilen durte videre: på min mobil kunne varslene fra NTB, TV 2, VG og Dagbladet videreformidle DNs glade budskap.

Men så kom nedturen, da Helsedepartementet avviste nyheten. «Det som står i DN-artikkelen stemmer ikke.», skrev de svart på hvitt. Og samtlige medier kunne i tur og orden melde at DNs nyhet ikke stemte etter de selv hadde pratet med departementet. Akkurat hva som skal varsles på morgendagens pressekonferanse vil ikke departementet si.

Hvilke kilder DN har hatt for å melde at det skulle være pressekonferanse, og hva den skulle ha inneholdt kom aldri tydelig frem.

Kort tid etterpå trakk DN formuleringen, og forklarer til Medier24 at de har opplysninger om «at regjeringen vil varsle at tiden er kommet for gjenåpning», og da de publiserte hadde de opplysninger om at dette ville bli kunngjort på fredag.

Men nå må altså alle de som i halvannet år har gledet seg til klemming, å ta en full buss på vei til kulturopplevelser, til å danse tett på byen og håndhilse med nye mennesker uten å tenke på en meter, belage seg på å leve i usikkerhet litt til.

Om det er departementet som svikter i kommunikasjonen, eller om det er DN som svikter i kildearbeidet vet jeg ikke.

For det kan være fint å være først, men da er det også direkte pinlig å måtte krype til korset og sende en rettelse etterpå. Hadde det vært en annen sak hadde det kanskje ikke gjort så mye, men det er noe med sårheten og viktigheten i akkurat gjenåpning som opptar mange.

Det som ikke gjør saken noe bedre er hvordan de andre mediene slang seg med. Med en henvisning til DN meldte de alle det samme før de tok opp telefonen og sjekket opplysningene selv. (Bortsett fra Aftenposten da, som fikk valuta for å være treig på push-knappen: de fikk allerede i sitt første push-varsel med at Helsedepartementet avviste opplysningene).

Kanskje dette er en påminnelse om det som burde sitte i redaksjonenes ryggmarg: at man både skal ha egne kilder og vite at informasjonen man har stemmer, før man hiver ut nyheten alle i Norge sitter og venter på.

For det gjør noe med tilliten til mediene når behovet for å melde nyheten først overskygger den ekstra sjekke-telefonen. I en tid med anklager om “fake news” og skepsis til restriksjoner, er tilliten til at informasjon om pandemien viktigere enn noen gang.

Så neste gang dere pusher om gjenåpning DN, så håper jeg dere har pratet åpent med Helse- og omsorgsdepartementet først.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til [email protected]

Powered by Labrador CMS