Mandag ettermiddag ble det kjent at en norsk mannlig realitydeltaker i 50-årene er dømt til ti års forvaring etter gruppevoldtekt.
Under rettssaken nektet mannen straffskyld, og han har bestemt seg for å anke dommen i sin helhet, opplyser hans forsvarer Hans Christian Nygaard Wang til VG.
VG meldte om dommen først, og identifiserte ikke mannen. Det gjorde heller ikke NTB, Dagbladet eller NRK.
TV 2 var imidlertid det eneste mediehuset som identifisert mannen.
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier at mediehuset har hatt lange, grundige diskusjoner rundt denne saken.
– Årsaken til at vi velger å identifisere, er at dette er en svært alvorlig sak med en forvaringsdom. Vi mener det er viktig at mediene har fokus på seksualisert vold, som er et område med store mørketall, og med grupper av svake ofre.
Og fortsetter:
– Vi mener mediene spiller en rolle i åsette søkelyset på denne typen saker, så de ikke går under radaren. Så er listen selvfølgelig høy for identifisering, men denne rollen i kombinasjon med den klare, alvorlige og omfattende forvaringsdommen, mener vi det var riktig å identifisere mannen.
Ofrenes pårørende ble kontaktet
– Kunne dere ikke satt søkelyset på seksualisert vold uten å identifisere mannen?
– Det er en omfattende praksis at man identifiserer gjerningspersoneni dommer drapsdommer, men ikke i dommer som dette. TV 2 mener vi bidrar til å få belyst disse sakene ved å omtale identiteten på den dømte
– Hvilke vurderinger har dere gjort opp mo hensynet til den dømtes pårørende?
– Vi har tatt dette med i vurderingen, på lik linje som vi eksempelvis gjør i drapssaker. Det er sjelden at folk som blir dømt til alvorlige dommer som dette, ikke har pårørende. I dette tilfellet falt vi ned på identifisere.
Solbrække opplyser også at ofrenes pårørende er blitt kontaktet i forbindelse med saken, og at de har gitt samtykke til identifiseringen. Den identifiseresadvokat er også blitt kontaktet i forbindelse med identifiseringen.
– Kan endre seg på et senere tidspunkt
Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, skriver til Medier24 at dette er en svært alvorlig sak, der en av de tiltalte også dømmes til ti års forvaring.
– Vi mener det kun er mannen i 50-årene det er grunnlag for å vurdere inngående om skal identifiseres. Årsaken er rettens vurdering av hans rolle, at han dømmes for tre voldtekter og vurderingene retten gir av grovheten i handlingene med påfølgende store konsekvenser for ofrene.
Hun legger til at ut fra VGs redaksjonelle linje identifiserer de i de mest alvorlige sedelighetssakene.
– Vi ser da blant annet på sakens alvor og omfang, og vi vurderer om offentligheten har et berettiget informasjonsbehov.
– I denne saken er det argumenter som vekter både for og mot en identifisering. Retten har blant annet satt straffen lavere enn aktoratets påstand. Etter å ha lest dommen grundig har vi under tvil landet på at vi per nå ikke identifiserer. Dette kan endre seg på et senere tidspunkt.
NTB: – Gjør løpende vurderinger
NTBs valgte å sitere VGs sak, men identifiserer foreløpig ikke, forteller nyhetsredaktør Sarah Sørheim.
– Vi er i en litt annen situasjon enn andre mediehus, siden våre saker publiseres av alle. Så det spiller inn i vår vurdering hvor flertallet av våre kunder legger seg, opplyser hun til Medier24.
– Av andre forhold vi ser på kan nevnes om dommen er rettskraftig, og om det opplyser saken å identifisere. Samt alvorlighet/strafferamme. Her gjør vi løpende vurderinger, men foreløpig har vi valgt å ikke identifisere, forteller Sørheim.
– Krevende vurdering
Dagbladet valgte heller ikke å identifisere mannen i 50-årene.
– Som i alle saker av en slik karakter er det en løpende vurdering, En sak som dette er breddfull av etiske vurderinger, straffens lengde og omfang er viktig, men det er også andre hensyn som må tas, blant annet til ofrene, sier redaksjonssjef i Dagbladet, Matias Ytterstad til Medier24.
Han legger til at det i denne saken også er klart at dommen blir anket i sin helhet, og at det er en del av vurderingen, og at hva andre mediehus gjør, ikke har noe å si.
– Det er en selvstendig vurdering i hver sak. Vi må kunne stå inne for den vurderingen, og kan ikke kaste oss på et «identifiserings–lass» eller holde tilbake informasjon basert på hva andre medier gjør, sier Ytterstad.
Nyhetssjef i NRK Oslo og Viken, Sebastian Nordli, erkjenner at vurderingen var krevende i denne saken.
– Identifisering er en av de mest krevende delene av presseetikken, og det har også vært en vanskelig vurdering i denne saken, skriver han i en melding til Medier24.
– Her har vi blant annet falt ned på at han ikke har en samfunnsrolle i dag som tilsier at identifisering er berettighet. Vi er generelt også forsiktig med identifisering i sedelighetssaker, sier Nordli.
Nettavisen snudde
Nettavisen hadde i første publisering ikke identifisert mannen.
For Nettavisens del handlet det om ressurser, opplyser nyhetssjef Siv Elisabeth Bjerke.
– Vi har ikke hatt anledning til å prioritere saken og har derfor ikke tatt stilling til eventuell identifisering, skrev hun en melding til Medier24 tidlig mandag ettermiddag.
Nettavisen har i ettertid valgt å identifisere mannen.
– Med en så alvorlig forbrytelse og dom ønsker vi å advare andre mot ham. Det at han har vært på TV er ikke avgjørende her, skriver Bjerke seint mandag ettermiddag.