Alexandra BeverfjordFoto: Jan Magnus Weiberg-Aurdal
SISTE: Høyesterett nekter fremmet anke i saken mot Dagbladet og Alexandra Beverfjord
– På vegne av mine klienter og på vegne av pressefriheten, er det gledelig at lagmannsrettens dom blir stående, sier advokat Jon Wessel-Aas. Nå vurderer advokat Per Danielsen å klage inn til menneskerettighetsdomstolen.
Nylig ble det kjent at mannen som saksøkte Dagbladet, sjefredaktør Alexandra Beverfjord og en journalist og en kvinnelig kilde for ærekrenkelser, hadde sendt anken til Høyesterett.
Nå har de avvist å ta opp saken, opplyser advokat Jon Wessel-Aas overfor Medier24. Han er Dagbladets, ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjords og journalist Jorun Gaarders prosessfullmektig i saken.
Dermed er lagmannsrettens dom i saken rettskraftig.
– På vegne av mine klienter og på vegne av pressefriheten, er det gledelig at lagmannsrettens dom blir stående. Den anerkjenner pressens rolle som formidler av viktige historier med virkelige mennesker, som kan belyse vanskelige temaer som samfunnets og rettssystemets håndtering av seksuelle overgrep mot barn, så lenge pressen gjør grundig arbeid og gir en balansert fremstilling som også ivaretar hensynet til en anklagede, opplyser Wessel-Aas.
Vurderer å klage videre
Bakgrunnen for søksmålet er at en mann gikk til sak etter at en kvinne sto fram i avisa med anklager om at vedkommende hadde begått et overgrep mot henne da hun var barn.
I Dagbladets artikkel var mannen anonymisert, men selv mener han at det ikke var nok.
– Minst like viktig er at dommen også frifinner Dagbladets kilde, kvinnen som sto frem med sin historie. Det er også av avgjørende betydning for pressen at kilder som i god tro står frem med sine historier via profesjonelle redaksjoner, ikke selv risikerer domfellelse. I motsatt fall, ville slike kilder vegre seg for å stå frem - man ville fått «kildetørke». Det var derfor like viktig for Dagbladet å få frem dette i retten, som å argumentere for egen frifinnelse, forteller Wessel Aas.
Mannen var representert av advokat Per Danielsen. Overfor Medier24 sier han at de vil vurdere å klage den inn til Menneskerettighetsdomstolen.
– Jeg synes det er veldig leit, fordi det betyr at personvernet ikke betraktes som like viktig som ytringsfriheten i Norge av Høyesterett. Media har klippekort i Høyesterett med å få inn sine saker, men medieofrene har ikke det samme. Det er et stort tankekors og denne saken burde absolutt blitt rettet opp i Høyesterett. Nå vil min klient vurdere å klage til menneskerettighetsdomstolen, sier han til Medier24.
– Ikke overrasket
Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord gleder seg over ankeutvalgets beslutning.
Denne saken har vært vurdert av både tingretten og lagmannsretten. Vi har hele tiden fastholdt at dette arbeidet har vært solid journalistikk, og trygt innenfor norsk presseetikk og norsk lov, sier Beverfjord til Medier24.
Og legger til:
– Vi er ikke overrasket over at ankeutvalget lar lagmannsrettens dom bli stående, men vi er selvsagt glade for denne beslutningen.
Beverfjord mener også at dommen er viktig.
– Dommen er viktig fordi den fastslår at kilder skal kunne stå frem med slike viktige tema som har stor samfunnsmessig interesse, forutsatt at pressen gjør dette på en forsvarlig presseetisk måte. Det har Dagbladet gjort i denne saken.