VGs sportsjournalist Joachim Baardsen, NRKs Brussel-korrespondent Simen Ekeren og Dagbladets journalist Caisa Linea Hagfors, er alle på plass i London.

Slik dekker de utsendte journalistene dronning Elizabeths dødsfall

Flere norske journalister var allerede på plass i Storbritannia da nyheten om dronning Elizabeths død kom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dronning Elizabeths død har skapt stor interesse verden over, og flere norske journalister var på plass da nyheten sprakk.

Medier24 har spurt journalistene som er på plass i Storbritannia hvordan de opplever å dekke saken, og hva som er planen videre.

Caisa Linea Hagfors er på plass i London for Dagbladet.

– Lurer på om halve London har tatt seg fri

En av dem er Caisa Linea Hagfors fra Dagbladet, som er i London og rapporterer utenfor blant annet Buckingham Palace.

– Det er utrolig mye folk ute i gatene. Det er nesten som man lurer på om halve London har tatt seg fri for å komme hit i dag. Det er en vanvittig lang kø som strekker seg nedover forbi slottet for å få lagt ned roser foran inngangen, forteller hun på telefon til Medier24.

Hun forteller at det er en stor del av befolkningen som er i sorg, men at det ikke er en sjokkpreget stemning i byen.

Britene har også vært villige til å prate med journalisten.

– Som journalist har det vært lett å jobbe. Britene som har stilt seg opp i kø for å legge roser sier fort ja til å svare på spørsmål om Elizabeth. Det er åpenbart viktig for dem å formidle gode ting om henne. Jeg er også overrasket over hvor preget unge mennesker er. De i midten av 20-årene er preget og synes det er kjempetrist, forteller Hagfors.

Planen videre er å være i London over helgen.

– Vi vil nok jobbe litt ad hoc og se hva som dukker opp, men nå er det viktigste for oss å være øyne og ører fra sentrum av London, sier hun.

– Haste-gjesteopptreden

NRKs Brussel-korrespondent, Simen Ekeren, måtte reise til London torsdag kveld.

NRKs Brussel-korrespondent, Simen Ekeren, har reist over kanalen til London for å bistå i dekningen av dronningens død.

– Det var en spesiell stemning foran Buckingham Palace den kvelden Dronningen døde. Ikke fordi det var åpenlys sorg eller gråt, som da Diana døde, men en stemning preget av vemod og alvor, forteller Ekeren.

Han opplever at mange er oppriktig lei seg, kanskje i enda større grad enn de selv hadde forventet.

– Det var jo ingen overraskelse at hun kom til å dø ganske snart, men mange av de jeg snakket med, også unge folk, sa det gikk inn på dem. Sorg, en følelse av tap og kanskje også en uvisshet - noe stabilt, eller i det minste et symbol på stabilitet, blir borte i en uforutsigbar tid.

Ekern returnerer straks til kontinentet.

– Det var noen hektiske kvelds- og morgentimer, men for min del var det bare en haste-gjesteopptreden i London. Nå er jeg på vei tilbake til Brussel og energidebatt før jeg skal dekke valget i Italia. Livet går jo videre, tross alt, sier han.

Sportsjournalist på direktesending

VGs sportsjournalist Joachim Baardsen er plassert i England.

– Personlig jobber jeg for tiden med å følge Erling Haalands fotballkarriere, men det ble naturlig at jeg stilte opp da nyheten om dronningens helsetilstand ble kjent etter som jeg er i England. Mitt bidrag var imidlertid lite i forhold til vår totale, massive dekning, forteller han.

Baardsen forteller at det er spesielt å være i Storbritannia nå.

– Det er en nasjon preget av sorg, noe man merker på folkene man prater med. Samtidig er det stor forskjell på de eldste, som har levd med dronning Elizabeth som deres monark hele livet, og de yngste. Det virker ikke som om alle medlemmene av den yngre generasjonen har hatt det samme forholdet til dronningen. Likevel omtales dødsfallet som «et sjokk» også for dem, sier han.

Joachim Baardsen følger for tiden Erling Haalands fotballkarriere. Torsdag kveld måtte han stille opp da nyheten om dronning Elizabeths dødsfall ble kjent.

Tror på travle dager

Tonje Iversen har bodd flere år i London, og forteller at byen er preget.

Selv er hun ved Windsor Castle, der det har vært en jevn strøm av mennesker som har lagt ned blomster.

– Det er selvsagt mange som er triste, men flere har også uttrykt overraskelse over sin egen reaksjon og hvor sterkt det har gått inn på de. Selv om dronningen var gammel, ble hun sett på som en konstant, en person som alltid var der gjennom gode og vonde tider, forteller hun.

At medier fra hele verden fatter interesse for dronningens død skaper også litt trøbbel.

– Det er TV-team her fra hele verden. Det legger naturlig nok press på nettverket, noe som skaper en del tekniske utfordringer, forklarer hun.

– Det blir travle dager fremover, og flere dyktige kollegaer fra TV 2 har rykket hit til London og til Skottland for å dekke operasjon London Bridge, legger Iversen til.

Powered by Labrador CMS