Dag Idar Tryggestad i NJ, Reidun Kjelling Nybø i NR og Elin Floberghagen i NP.

Bekymret for pressefrihet-indeksen: – Urovekkende

Selv om Norge fremdeles troner på topp i pressefrihet, skaper nedgang på politikk-feltet i verden og økning i drap på journalister bekymring hos pressetoppene.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ble Pressefrihetsindeksen for 2024 lansert av Reportere uten grenser (RSF). 

For åttende året på rad havnet Norge øverst på listen. Samtidig er RSF bekymret for indikatoren politikk, som har falt med 7,6 poeng i gjennomsnitt. 

Bekymret for valg

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, sier at det er urovekkende å se utviklingen i pressefriheten i verden. 

– Pressefrihet er en av de viktigste elementene i et demokratisk samfunn, og de er kun åtte land i verden der pressefriheten betegnes som god, sier Kjelling Nybø til Medier24. 

Hun deler RSFs bekymring knyttet til nedgangen i den politiske indikatoren, og frykter at det i 2024, der mer enn halvparten av verdens befolkning gå til valgurnene, vil oppleve en ytterligere forverring på dette området. 

 – I Norge er vi privilegerte sammenlignet med mange andre land. Helt siden 2017 har Norge vært på toppen av pressefrihetsindeksen. Det er en plassering som forplikter. Vi har et særlig ansvar for å støtte kolleger i andre land og rette søkelyset mot alle journalister som opplever å bli truet, trakassert og drept for å gjøre jobben sin. 

– Urovekkende

NJ-leder Dag Idar Tryggestad deler også bekymringen. 

– At Norge er best på pressefrihet er bra, men det er urovekkende at vi går tilbake på den politiske delen, sier han til Medier24 og legger til: 

– Det er ikke uventet, men til bekymring at pressefriheten er på retur i flere land, også i Europa. Og det i et år hvor det er valg i mange land, sier Tryggestad.

Pressefrihetsindeksen viser også at det å være journalist er svært farlig i mange land, legger han til.

– At Norge er best i verden forplikter oss til å fortsette arbeidet med å bidra til bedre arbeidsbetingelser for våre kolleger rundt om i verden.

– Alvorlig at å mange journalister blir drept

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, kaller utviklingen internasjonalt dypt bekymringsfull. 

– Det er særlig alvorlig at så mange journalister blir drept, ofte uten at drapene etterforskes og gjerningsmennene dømmes, sier Floberghagen. 

Indeksen viser at det står dårlig til i svært mange land, legger hun til: 

– I store deler av verden har ikke befolkningen tilgang til sannhetssøkende journalistikk og informasjon, sier Floberghagen.

 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS