Ny CARE-rapport avdekker medienes kjønnsskjevhet i dekning av konflikter. Illustrasjonsfoto.

Kvinners historier i konfliktområder overses av mediene

Ny CARE-rapport avdekker medienes kjønnsskjevhet i dekning av konflikter.

Publisert

En ny rapport fra CARE International avslører en alvorlig underrepresentasjon av kvinner i mediedekningen av konflikter.

Rapporten, «Women in War: Leaders, Responders, and Potential», fremhever hvordan kvinner spiller en kritisk rolle som ledere og førstesvarere i krisesituasjoner, men likevel forblir usynlige i journalistikken.

En omfattende analyse av over 7,8 millioner artikler publisert om konflikter mellom 2013 og 2023 viser at kun fem prosent av artiklene fokuserer på kvinners opplevelser og bidrag. 

Rapporten peker på flere utfordringer med dagens mediedekning:

  1. Formelle strukturer ekskluderer kvinner: Kvinner er ofte utelukket fra formelle lederskapsstrukturer, noe som påvirker både beslutningstaking og mediedekning.
  2. Kjønnsskjevhet i rapporteringen: Kvinner fremstilles ofte som passive ofre i stedet for aktive bidragsytere og ledere.
  3. Behov for kjønnssensitive analyser: For å få en mer helhetlig forståelse av konflikter, bør mediehus innføre kjønnssensitive analyser i sin dekning.

Rapporten gir klare anbefalinger for journalister og mediehus:

  • Økt fokus på kvinners historier: Aktivt søke etter og belyse historier som viser kvinners roller og utfordringer i konfliktområder.
  • Balansert rapportering: Vise kvinner både som ofre og som aktive ledere.
  • Innføring av kjønnssensitive analyser: Bruke data og analyser som fremhever hvordan ulike kjønn påvirkes forskjellig av konflikter.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS