Canvas er et av flere KI-verktøy som er tilgjengelig som hyllevare.
Tjenesten har teknologijournalist i Aftenposten og forfatter av «Knekk ChatGPT-koden», Per Kristian Bjørkeng, begitt seg ut på. Han sier at OpenAI har hermet etter Anthropics Claude sin tjeneste Artifact.
Begge to har et tekstvindu til venstre og et «utviklingsfelt» til høyre. Bjørkeng fremhever at det er nyttige verktøy ved koding av små, enkle prosjekter.
– Jeg brukte for eksempel 10 minutter på å utvikle en ganske avansert boligkalkulator kalt «Har du råd til boligdrømmen?» Det som er sprøtt er at jeg selv ikke kan kode, men likevel kan levere brukbare, små prosjekter. Så lenge du som bruker kan sjekke at resultatene, sier han om Artifacts.
Canvas fra ChatGPT gjør mye av det samme, men Bjørkeng mener den ikke er presis nok.
– Den lar deg redigere deler av materialet ved å merke det og for eksempel forkorte et parti av teksten. Problemet er at selv den betalte utgaven ChatGPT Plus verken har samme presisjon eller intelligens som Claude. Derfor synes jeg ikke den fungerer til journalistisk arbeid ennå, hvis du med det mener at den skal hjelpe deg med å skrive.
Nettsøk
Tidligere denne uken kom ChatGPT ut med søkefunksjon på nett. Et svært kraftig verktøy, mener Bjørkeng.
– Men foreløpig er heller ikke det presist nok når det gjelder å oppgi kildene sine. Den oppgir alltid kilder, men ofte er det vanskelig å finne ut av hvor informasjonen er hentet fra. Dette er en helt avgjørende funksjon for journalister i researchfasen, sier han og legger til:
– Jeg tror nok dette raskt kommer til å bli bedre, men foreløpig er det ikke et godt nok researchverktøy til proff bruk.
Det han er mer fornøyd med er Perplexity Pro, som han byttet til fra Google for et år siden.
– Denne tjenesten er den jeg anbefaler til journalister som er nybegynnere. Det er et researchverktøy som faktisk klarer å gjøre research for deg og oppgi kildene sine på en langt mer pålitelig måte, selv om du fortsatt må sjekke at den faktisk ikke hallusinerer. Det kan nemlig skje, forteller han, og oppsummerer:
– Alt i alt har hver av disse aktørene sine styrker og svakheter, men skal du som journalist bare ha én, er jeg ikke i tvil om at Perplexity Pro er den du bør bruke akkurat nå. Den lar deg også fortløpende velge "motor" ved å la deg veksle mellom språkmodeller fra OpenAI og Anthropic. På den måten kan du hele tiden velge den beste etter hvert som stadig bedre modeller kommer.
Skal teste Google Labs-teknologi
Prosjektleder for redaksjonell KI hos TV 2, Chris Ronald Hermansen sier at Canvas virker som en spennende funksjonalitet som gir helt nye måte rå bearbeide tekst på.
– Jeg tror ikke det blir et før og etter Canvas for norske journalister, men mer et kult tillegg i verktøykassen, kommenterer han.
For ham fremstår det mer so met svar på Cursor AI, som er slags KI-kodeassistent.
– Vi har ikke bruk veldig mye ressurser på å undersøke Canvas, foreløpig, skal sies. Vi har derimot sett stor nytte av Claude og Artifacts. I visse tilfeller vil jeg foretrekke denne løsningen, sier Hermansen.
Et verktøy han trekker fram som de vil bruke ressurser på er NotebookLM.
– Det virker utrolig lovende, sier han og fortsetter:
– Jeg er glad for at vi nå begynner å se konturene av et KI-verktøy som virker å være utrolig godt egnet for å styrke den undersøkende journalistikken, ikke bare effektivisere. Googles løsning er god, men vi ser allerede open source-varianter av det samme som blir tilgjengelig.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no