Marius Karlsen, iNord, MediaPuls og helt.digital.
Marius Karlsen, iNord, MediaPuls og helt.digital.

Debatt

Den siste uken har norske redaktører stått i kø for å gjøre det de kan aller best: Se bakover

- Trygve Aas-Olsens innlegg i Medier24 har ført til et norgesmesterskap i etterpåklokskap fra både akademikere, journalister og redaktører. Debatten er en sann fryd å følge med på, skriver Marius Karlsen.

  • MARIUS KARLSEN, konseptutvikler for iNord, tidligere redaktør, podkaster på MediaPuls og blogger på helt.digital

Hva var det jeg sa? Hvorfor startet vi ikke tidligere med digital brukerbetaling? Var det en tabbe å gi bort innholdet gratis i så mange år? Eller var det faktisk veldig smart å gi bort innholdet for å skape nye lesevaner? 

Og hva har vi så lært av de siste 20 årene?

Vel... Her sporer debatten fullstendig av. 

For ingenting av det som har hjulpet oss hit vi er i dag, vil hjelpe oss til å lykkes i fremtiden.

Skal mediebransjen lære noe av historien, så er det at vi ikke har vært flinke nok til å endre oss raskt. Ikke flink nok til å ta risiko.

Vi har gått oss fast i vår egen komfortsone, i en verden som endrer seg raskere og raskere.

Vi har tatt en gammel forretningsmodell bygd på abonnement og annonser og dyttet den over på digitale flater. Det blir ikke mer innovativt enn det... Så krydrer vi med forsiktige satsinger på eventer, byråtjenester og annonsørinnhold.

Ja, noen mediehus er mye flinkere enn andre til å skape nye inntektsstrømmer. Men fortsatt har det store flertallet av mediehus en skremmende høy andel av inntektene sine fra papir. I 2018.

Og hva gjør vi så når annonseinntektene minker og papirabonnentene dør? Jo, da skylder vi på Facebook og Google i stedet for å ta ansvar. Vi roper på hjelp i stedet for å satse det remmer og tøy kan holde på innovasjon. På å skape nye muligheter. Nye inntektsstrømmer.

Det er ikke rart konsernsjefene aser seg opp og krever endring i mediepolitikken: For jo lengre inn i fremtiden konsernsjefene ser, jo tydeligere blir det at brukerbetaling og statsstøtte er veien, sannheten og livet. Ellers må vi jo endre oss og tenke helt nytt.

Mediebransjen er full av dyktige og innovative folk. Det er de som vil forme fremtiden. Men da må vi tørre å ta risiko. Tørre å feile. For jo mer vi feiler, jo mer lærer vi. 

Debattnivået den siste uken har vært fantastisk.

Jeg skulle så gjerne ønske vi hadde samme brennende engasjement i mediebransjen for tema som innovasjon, nye inntektsstrømmer og nye forretningsmodeller.

Selv tror jeg ikke nødvendigvis det er VELDIG smart å binde ALLE inntektene sine fast til ÉN plattform – og så rope og skrike etter mer statsstøtte.

Men fasit får vi vel først om 10 år – og da skal jeg være så etterpåklok som du ALDRI FØR har sett ett menneske. 

Jeg håper jeg slipper.

Powered by Labrador CMS