NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, mener NRK har handlet i samsvar med sitt samfunnsoppdrag, gjennom serien «Guds utvalde».Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/NRK TV
NRK Brennpunkt gikk fri i PFU for den omstridte dokumentaren «Guds Menighet»: – Slipper billig unna
Sekretariatets innstilling landet på at NRK har opptrådt kritikkverdig, Pressens Faglige Utvalg gikk for samlet vurdering.
NRK ble ikke felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for Brennpunkt-programmet «Guds Menighet» om Ørsnes privatskole og nettartikkelen om det samme trossamfunnet og privatskolene.
NRK var klaget inn for påståtte brudd på en rekke punkter i Vær Varsom-plakaten (VVP).
Sekretariatets innstilling landet på at NRK har opptrådt kritikkverdig.
Utvalget støttet ikke innstillingen, og gikk for samlet vurdering.
Klager mener NRK har prioritert dramaturgi fremfor kildebredde og balanse, og ikke tatt nødvendige forbehold i fremstillingen.
De mener imøtegåelser og uttalelser ikke er gjengitt på en tilfredsstillende måte.
I nettartikkelen omtales dessuten varsler mot skolen høsten 2020, som ifølge klager bryter med Vær Varsom- plakatens (VVP) 4.8, om å vurdere hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barn.
Klager reagerer videre på at et innlegg sendt NRK Ytring ikke ble publisert, og anfører derfor brudd på VVP 4.15 om tilsvarsrett.
NRK mener klager har fått mange tilbud om å komme til orde gjennom dialogen som har pågått i over ett år før publisering, noe de mener klager har benyttet i liten grad.
NRK kan heller ikke se at enkeltelever er identifisert, og mener omtalen er tilstrekkelig varsom.
NRK anfører at NRK Ytring ikke er en tradisjonell plattform for leserinnlegg, og at klager i stedet fikk tilbud om å delta på Dagsnytt 18 for å utdype kritikken som ble fremført i det tilsendte innlegget.
– Prisverdig
Utvalget forstår at Ørsnes privatskole har følt Brennpunkt-dokumentaren som belastende.
Flere av medlemmene peker på at journalistikk skal kritisere religion som har mye makt over medlemmene sine, men peker på at Ørsnes er en liten menighet som ikke har de samme ressursene som en større menighet.
– Det hadde vært noe annet om man hadde tatt utgangspunkt i en større menighet fordi de må forvente å måtte svare på mediekritikk på en annen måte enn en mindre menighet, sier PFU-medlem Nina Fjeldheim.
I innstillingen gikk sekretariatet for kritikk på VVP punkt 4.15, om at «de som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, med mindre angrep og kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling».
Dette punktet ble mye diskutert blant PFU-medlemmene.
Utvalget berømmer NRK i arbeidet, samtidig som de mener at NRK burde vært rausere i arbeidet med å gi en form for tilsvar.
– NRK har gjort mye godt med å holde kontakt med klager, som er prisverdig. Så har jeg merket meg at NRK gir dem mulighet til å delta i Dagsnytt 18 for å svare på kritikken. Jeg forstår at de er skeptisk til å delta på Dagsnytt 18. Det er en arena for trente mediefolk, fremfor en arena for å svare på skarp kritikk, sier Øyvind Kvalnes.
Diskusjonen gikk på hvorvidt de skulle lande på samlet vurdering eller kritikk, og flere uttalte at de kan leve med begge utfallende.
PFU-medlem Ingrid Rosendorf Joys mener klager burde få komme til orde i skriftlig form.
– Det utløser ikke et brudd, men tilsvarsfristen var kort. Her er man på grensen. Om klager vil skrive et innlegg, bør de få lov til det i en adekvat form. Men så er man på grensen der også. Da synes jeg de slipper billig unna.
PFU-medlem Lars Helle er ikke enig med at NRK slipper billig unna.
– Jeg synes ikke NRK slipper billig unna når vi har denne diskusjonen. I teksten ligger det mye kritikk. Vi skal også være forsiktig med å si at Dagsnytt 18 ikke er bra nok.