NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, mener NRK har handlet i samsvar med sitt samfunnsoppdrag, gjennom serien «Guds utvalde». Samtidig respekterer han Ørsnes privatskoles valg om å klage NRK inn for PFU.

Omstridt NRK Brennpunkt-serie klaget inn for PFU

En kristen privatskole klager inn NRK for en episode i dokumentarserien «Guds utvalde».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK er blitt klaget inn for påståtte brudd på en rekke punkter i Vær Varsom-plakaten, av den kristne grunnskolen Ørsnes privatskole.

Medier24 har fått innsyn i PFU-klagen.

Skolen er grunnlagt av trossamfunnet Guds menighet, som er blitt gjenstand for kritisk journalistikk fra NRKs side, både i nettartikler og gjennom Brennpunkt-dokumentaren «Guds utvalde».

Dokumentaren har tidligere vært gjenstand for mye debatt, og ble i november i fjor behandlet i Kringkastingsrådet. Dette etter at rådet mottok over 300 klager på serien.

I Kringkastingsrådet fikk serien imidlertid full støtte.

I klagen anføres det blant annet brudd på 4.14 og 4.15 om retten til henholdsvis samtidig imøtegåelse og tilsvar.

Samtidig mener klager at NRK ikke har kontrollert enkelte opplysninger som fremsettes, og at de derfor har brutt punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten, om kontroll av opplysninger og krav til kildebredde.

Klager poengterer også at noen av opplysningene som NRKs journalistikk bygger på, er hentet fra varslersaker, blant annet sendt til Bufdir. Disse mener klager at NRK ikke har hatt mulighet til å kontrollere.

Reagerer på omtale av barn

Klager har også anført brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.8 om omtale av barn. Dette ettersom det i en nettsak blir hevdet fra en kilde at flere av skolens elever har hatt «alvorlige psykiske problemer» .

Klager mener omtalen kan bidra til å identifisere enkeltelever, og poengterer at skolen har 49 elever.Samtidig vil omtalen også være belastende for hele skolen, skriver de.

Tross de mange anførte bruddene i klagen, anerkjenner Ørsnes privatskole NRKs rett til å bedrive kritisk journalistikk mot dem, og andre virksomheter som mottar offentlig støtte.

Klager skriver:

«Det vi klager på, er måten NRK har valgt å løse denne oppgaven på, sett opp mot de presseetiske kravene Vær Varsom-plakaten stiller og de pliktene en redaksjon pådrar seg i utøvelsen av kritisk journalistikk».

Lyktes ikke med minnelig løsning

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, forteller de har brukt en del tid på å gå igjennom klagepunktene etter å ha mottatt klagen i forrige uke.

–Vi ser at det er mange punkter som de mener de er blitt dårlig behandlet på. Vi mener den journalistikken som Brennpunkt har gjort her er i tråd med det oppdraget vi har om å drive kritisk journalistikk. Så må vi gå inn de enkelte punktene og svare på dem etter beste evne, sier Kalbakk til Medier24.

– Er det blitt gjort forsøk på minnelig løsning?

– Vi har vært i dialog med Guds menighet om det, men lyktes dessverre ikke å komme videre med dialogen. De har nylig gitt oss beskjed om at de ønsker at PFU skal ta stilling til klagen. Da respekterer vi selvfølgelig det.

– Det er mange punkter å ta stilling til. Hvordan forholder man seg til en så omfattende klage?

– Det er enhver klagers rett til å klage på mange ting, hvis man mener at medier har gjort mange feil. Da må vi gå konkret inn i de ulike klagepunktene og svare ut ifra hvordan vi ser på det, sier Kalbakk.

Powered by Labrador CMS