Nyhetsleder i Bodø Nu, Truls Naas
Nyhetsleder i Bodø Nu, Truls Naas

#MinMetode:

Dette mener Bodø Nu-nyhetslederen er en oppskrytt journalist-egenskap: – I lengden vil du slite deg ut

Truls Naas forteller om sine journalistiske metoder i Medier24s spalte #MinMetode.

Publisert

I spalten #MinMetode ønsker Medier24 å få journalister til å fortelle om sine metoder og tanker om hvordan journalistikk best utføres.

Denne gang er det nyhetsleder i Bodø Nu, Truls Naas, som svarer på Medier24s seks spørsmål om alt fra undervurderte og oppskrytte kvaliteter, og favorittspørsmål.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist?

– At jeg er «folkelig». Jeg mener det å få personen du intervjuer til å føle seg bekvem i den settingen man er i, er særdeles viktig. Man er selvfølgelig på jakt etter den ene tittelen, eller en viss inngang på saken. I det å være «folkelig» faller nysgjerrighet selvfølgelig inn. Når du er i et intervju kan du vinne mye ved å stille flere spørsmål enn planlagt og vise ydmykhet overfor intervjuobjektet Det hjelper også å snakke om andre uviktige ting, som ikke handler om selve intervjuet. Da får du garantert en bedre sak.

– Har du et favorittspørsmål som ofte gir gode svar?

– Her har jeg flere innganger. Jeg ser det er flere som har det samme spørsmålet, og det er vel det første spørsmålet man lærer som journalist. «Hvorfor det?». Et utmerket spørsmål, og funker til så og si alle typer saker.

– Jeg liker også spørsmålet: «Hva tenker du om det?». Det gir også mange titler. En siste teknikk som også funker er å være stille i noen sekunder istedenfor å stille et spørsmål. Da får du mer enn du hadde håpet på, garantert

– Hva skulle du ønske du fikk mer tid til i hverdagen som journalist?

– Ingen kioskvelter dette, men det å bruke mer tid sammen med kildene kunne jeg gjerne fått mer tid til. Det siste året har man stort sett vært på hjemmekontor eller på kontoret, og hatt kildene på telefonen. Det å ha et intervju på en kafé gleder jeg meg til.

– Hvilke kvaliteter er de mest undervurderte som journalist?

– Tålmodighet. Dette får jeg mye igjen for. VI lever i en verden der nyhetene skal ut nå og helst i går. Og sånn bør det også være, misforstå meg rett. Man bør leve av å være først og best. Men av og til tror jeg det er viktig å ta en pust i bakken og stresse ned når du jobber med en god sak. Da har du tid til å få med viktige poeng du ellers ikke ville tatt med, eller rett og slett mindre skrivefeil i en sak. Det verste er å ha masse skrivefeil i en ellers knallgod sak.

Hvilke kvaliteter er de mest oppskrytte som journalist?

– Å alltid være på jobb. Jeg tror ingen har en positiv effekt av å være «påskrudd» absolutt hele tiden.

– «En god soldat hviler når han kan», heter det. Og sånn tror jeg også gjelder for oss. Det å kunne koble seg av når du har fri er viktig og ikke minst givende for enhver. Man jakter nyheter 24/7, blir ringt opp av kilder eller tenker ut hva du skal jobbe med dagen etterpå. I lengden vil du slite deg ut.

– Hva burde norske medier dekket mer av?

– Ganske mye egentlig, men jeg synes psykisk helse er et tema som man bør fordype seg mer i. Det siste året har man sett omfanget av det, og hvor viktig psykisk helse faktisk er. Og om man får et større fokus på dette, kan man vel også bidra til at noen får hjelp?

Powered by Labrador CMS