Hilde Eika Nesje, redaktør i Bø Blad
Hilde Eika Nesje, redaktør i Bø blad

Tar grep i den uavhengige avisen: – Jeg tror det er mange slitne redaktører der ute

Ønsker mediemangfold på eiersiden, og klarer seg fint selv. Likevel skal Hilde Eika Nesje nå delegere bort deler av arbeidshverdagen sin og lager et «minikonsern».

Publisert

I 17 år har Hilde Eika Nesje vært eneleder i Bø blad.

– Med digital avis har det bare blitt mer og mer, og du står sånn i spagaten. Du skal drive forretning, følge opp markedsavdelingen, være businessmaker og redaktør og være med i produksjon. Så en vanlig dag er å hoppe fra oppgave til oppgave, sier hun.

Nå deler de derimot stillingen hennes i to. Avisen eier lokalavisen Kanalen, og nå skal de samarbeide tettere. Allerede har de samme salgsavdeling.

– Så vi lager på en måte vårt eget lille konsern, sier hun.

Hun tror det fortsatt blir en hektisk hverdag, men gleder seg til å kunne ha mer fokus på å bare være redaktør.

Har det moro

Redaksjonen består av tre journalister i tillegg til henne selv. Papiravisen kommer ut en dag i uka og dekker Midt-Telemark kommune. Hun forteller om en full hverdag. Det er hun som sammen med en grafiker setter papiravisen, for at resten av journalistene skal lage innhold.

– Jeg er ikke den eneste i små uavhengige aviser som har det sånn, så jeg tror det er mange slitne redaktører der ute.

Men hun legger til at de har det veldig moro på jobb. Og hun vil helst at de skal fortsette å stå for seg selv.

Ønsker mediemangfold

Eika Nesje tror det er viktig med selvstendige aviser.

– Vi har jo litt ansvar. Selv om vi ikke kan påta oss det ansvaret for mye fordi vi er så små, men det er noe med det at hvis alle blir så like … Det er jo noe med å ha et mediemangfold på eiersiden også, ikke sant?

Hun trekker fram Amedia som et eksempel. I Telemark er allerede halvparten av avisene eid av Amedia, så hvis Bø blad og Kanalen hadde blitt en del av dem hadde nesten alle avisene i det gamle fylket tilhørt samme konsern.

– Så det er fordeler og ulemper med alt, men vi kan i hvert fall styre eget selskap dit vi vil, enn så lenge. Selv om vi jobber hardt og vi sliter jo med kompetanse og økonomi, men vi klarer oss.

Eika Nesje forklarer at de i de fleste årene har gått med greie overskudd.

– I koronatida hadde vi som flere andre to knallgode rekordår på plussiden, men i 2022 snudde det til et større underskudd. I fjor var vi heldigvis godt tilbake på plussiden.

Fra 2022 til 2023 viser årsresultatet at de snudde et underskudd på over 400.000 kroner i minus til et overskudd på nesten 260.000 kroner.

Hun innrømmer at det å være en del av et konsern av og til frister.

– Men det er jo krevende i små aviser som er i konsern også. Det er jo ikke sånn at alt løser seg med konsern, sier hun.

Eies av kommunen

I vedtektene står det at ingen kan eie mer enn 30 prosent av selskapet. Største eier er i dag Lepperød Invest med 27 prosent av aksjene. Den lokale banken eier under 10 prosent.

Da avisen i sin tid ble opprettet, gikk også kommunen inn med penger. I dag eier de rett over 12 prosent. Resten er diverse mindre aksjonærer, som privatpersoner og organisasjoner.

– Kommunen har vært flink til å holde seg unna. Jeg føler ikke at noen går og styrer oss, og det får de ikke lov til heller. Det er jo jeg som redaktør som er ansvarlig for det innholdet vi har.

Hun sier en større utfordring er å møte kildene sine i dagliglivet. Og at man er tett på kildene sine på godt og vondt.

– Når jeg har skrevet en kritisk leder om ordføreren eller noen andre, så skal jeg kanskje møte dem på fotballbanen hvor ungene våre spiller fotball, ikke sant? Det er jo det som er utfordrende.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS