Fungerende publiseringssjef i NRK Oslo og Viken, Bjørnar Brechan, er ikke fornøyd med samarbeidet med Oslo universitetssykehus.
Fungerende publiseringssjef i NRK Oslo og Viken, Bjørnar Brechan, er ikke fornøyd med samarbeidet med Oslo universitetssykehus.

NRK-leder refser sykehus for manglende postjournaler:
– Problematisk

Sykehuset lover at en løsning for postjournalene snart vil være på plass.

Publisert Sist oppdatert

Fungerende publiseringssjef i NRK Oslo og Viken, Bjørnar Brechan er misfornøyd med at Oslo universitetssykehus’ postjournaler ikke er offentlig tilgjengelige.

Postjournalene har vært fjernet fra sykehuset nettsider siden mai i fjor, da personnummer og navn på pasienter feilaktig ble publisert i listene.

– Det gjør det vanskeligere å gjøre jobben vår. Vi bruker alle typer postlister aktivt i jakten på gode saker, sier Brechan til Medier24.

Og fortsetter:

– Her er vi avskåret fra å drive vanlig journalistikk overfor en organisasjon som har vi-24 000 ansatte, 23 milliarder kroner i budsjett eller noe slikt, og som skal bygge et nytt sykehus til minst 40 milliarder kroner. Det er ganske problematisk.

– Hva vil du at Oslo universitetssykehus skal gjøre nå?

– De kan starte med å følge loven, om at de skal ha postlistene sine offentlig tilgjengelig.

– Vanskelig og problematisk

Brechan hevder NRK Oslo og Viken har hatt utfordringer med sykehuset i lang tid.

På spørsmål om hvordan han generelt sett synes sykehuset håndterer saker som handler om innsyn sier han:

– Vi har hatt et årelangt problematisk forhold til Ullevål sykehus, som det het før. Mitt inntrykk er at de i alle fall ikke er på tilbudssiden.

– Jeg synes det over mange år har vært vanskelig og problematisk. Det har vi også tatt opp med dem, uten at det har blitt en stor bedring.

– Hva svarer sykehuset, da?

– Mye av det handler om personvern. Det skjønner vi. Er du på sykehuset som innlagt, har du krav på å ikke bli nedrent av journalister og fotografer, sier Brechan.

Og fortsetter:

– Jeg mener de litt for ofte prøver å ta ytringsfriheten fra dem som er innlagt ved sykehuset. Det er litt problematisk. Tidligere ble vi nektet inngang uten å ha med oss noen fra informasjonsavdelingen deres.

– Én ting er den enkelte som inviterer dere inn. Andre kan jo også bli plaget av journalistenes nærvær?

– Det kan du si. Men jeg synes det blir på grensen til parodisk, at vi ikke får lov å komme å snakke med folk fordi de skal beskyttes, når pasientene spør oss om det. Det blir litt rart, sier Brechan.

– Kan få utlevert spesifikke lister

Oslo universitetssykehus er forelagt kritikken fra Brechan. De besvarer Medier24s henvendelse skriftlig.

Kommunikasjonsrådgiver Katrina Chamberlain ved Oslo sykehusservice svarer på kritikken knyttet til postlistene.

Hun forteller at Helse Sør-Øst, og Oslo universitetssykehus, er i ferd med å ferdigstille et prosjekt, knyttet til blant annet postlistene. Prosjektet skal gjøre at rutinemessige, repeterende og manuelle arbeidsoppgaver vil bli automatisert.

- Når prosjektet er avsluttet vil vi ha en god løsning på spørsmålet om automatiserte postlister på nett som samtidig vil sikre kvaliteten på informasjonen med hensyn til pasient- og ansattvern, sier Chamberlain.

– Av samme årsak er de automatiske postlistene inntil videre besluttet ikke å publiseres på nett.

Mediene kan imidlertid få tilgang til spesifikke postlister, likevel.

- Journalister og andre har fått, og kan få, utlevert spesifikke postlister ved å henvende seg til sykehuset til vår mailadresse [email protected].

Vil møte NRK til diskusjon

Kommunikasjonsdirektør Børge Einrem svarer på Brechans generelle kritikk om innsyn. Også Einem svarer på e-post.

Han sier at sykehuset er opptatt av å tilrettelegge for et godt samarbeid med mediene.

– Vi skal være åpne om vår virksomhet. Samtidig skal vi ivareta hensynet til pasientene og sykehusdriften. Noen ganger lar disse hensynene seg kombinere, andre ganger ikke, skriver Einem til Medier24.

Han er imidlertid åpen for at sykehuset har forbedringspotensiale i kontakten med NRK Oslo og Viken.

- Jeg kjenner meg ikke umiddelbart igjen i det Brechan beskriver, men kan ikke utelukke at det handler om enkelte tilfeller der vi har kommet uheldig ut av samarbeidet.

- Vi tar gjerne et møte med NRK Oslo og Viken for å diskutere premisser for et enda bedre samarbeid for fremtiden, skriver Einem til slutt.

Powered by Labrador CMS