Reidun Kjelling Nybø fra Norsk Redaktørforening understreker at noe av det viktigste etter en slik hendelse er å unngå identifisering.

Redaktørforeningen forsvarer medienes video-publisering fra Bislett: – Viktig dokumentasjon

Reidun Kjelling Nybø kan ikke foreløpig se noen presseetiske overtramp fra norske redaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag formiddag har det dramatiske opptrinnet på Bislett i Oslo sentrum - der en mann ble skutt og drept av politiet etter en trusselsituasjon - preget norske nettaviser.

Flere medier har publisert delvis sladdede videoer, som viser i varierende grad hendelsesforløpet frem til skuddene ble avfyrt.

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, understreker at hun ikke har full oversikt over alt som er publisert.

Hun kan imidlertid ikke se at mediene har gjort noen store presseetiske overtramp.

– Det viktigste spørsmålet man må stille seg før man publiserer er om det kan identifisere. Spesielt så kort tid etter at det er skjedd. Jeg kan ikke se at vedkommende er identifisert gjennom de bildene og videoklippene jeg har sett så langt, sier hun til Medier24.

– En viktig del av jobben

Kjelling Nybø mener det er viktig og riktig at mediene publiserer videoene.

– Mediene må kunne dokumentere det som skjer med både bilder, video og tekst. Også en dramatisk hendelse som dette. Det er en viktig del av jobben vår som journalister, sier hun.

– Slik jeg oppfatter denne situasjonen, så er det helt naturlig at redaksjonene her publiserer både stilbilder og levende bilder som kan bidra med å gi informasjon til publikum, sier Kjelling Nybø.

Hun har tiltro til at redaksjonene har diskutert godt i forkant

– Jeg er helt sikker på at det er gjort gode presseetiske vurderinger hos redaksjonene her, sier hun.

– Generelt er det viktig å være forsiktig med tanke på identifisering. Her ville det helt åpenbart vært problematisk å publisere disse videoene usladdet, sier Kjelling Nybø.

– Viktig dokumentasjon

Nettavisen hadde tilfeldigvis en journalist på stedet, og var først ute med video. Den videoen er også den mest omfattende, og inkluderer også lyden av skuddene.

Hun forstår de som reagerer på de sterke inntrykkene i videoene og bildene.

– Jeg kan forstå at dette oppleves som veldig dramatisk, og det er det også helt åpenbart. Men det er dette som skjer på Bislett i Oslo akkurat nå, sier hun.

– Dette skjedde også på offentlig sted, midt en Oslo i en svært trafikkert gate. Dette er også viktig dokumentasjon. Det handler om å fortelle hva som var politiets rolle i dette, sier Kjelling Nybø.

Tirsdag gikk også Oslo-politiet ut med en henstilling til mediene om vise varsomhet ved bruk av usladdede videoer.

Kjelling Nybø minner om at nettopp identifisering kan være et presseetisk minefelt.

– Man vet ikke alltid hva som kan oppleves som identifiserende. Den sikreste måten å bli felt i PFU på er å identifisere tidlig etter ulykker og dramatiske hendelser. Spesielt ofrene. Det har vært mange eksempler på det, sier hun.

– Kvaliteten på videoer og bilder fra hendelser er blitt så mye bedre de siste årene. Det har skapt nye problemstillinger, siden identifiserende detalher kan komme frem fordi bildekvaliteten er så god, sier Kjelling Nybø.

Powered by Labrador CMS