vg

VG vant SKUP-diplom

– For første gang er en podcast kjernen i journalistikken som får et SKUP-diplom, står det i begrunnelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(TØNSBERG): VG stakk av med diplom under SKUP 2022 for saken Grenseløs terapi.

Det er journalistene Monica Flatabø, Ane Muladal og Bjørnar Tommelstad som står bak sakene.

I sakskomplekset kjerne er podkastene «Dukkemannen», som er en fortelling om psykolog Sverre Varhaug, og hvordan han misbrukte sine pasienter.

Det var foran en fullsatt sal i Tønsberg at juryleder, Bernt Olufsen, annonserte diplomet, til full jubel fra VGs bord.

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, klemmer VG-journalist Ane Muladal.

Juryens begrunnelse:

Tillit er kanskje den viktigste verdien vi deler med andre. Vi viser bunnløs tillit til helsepersonell og andre som skal hjelpe oss gjennom krisesituasjoner.

Når tilliten misbrukes, blir resultatene noen ganger grusomme.

Når unge mennesker legger sine liv i andres hender, er det få av oss som har fantasi til å tenke at offentlig finansierte omsorgspersoner ikke har gode hensikter.

For første gang er en podcast kjernen i journalistikken som får et SKUP-diplom. VGs historie om psykiateren Sverre Varhaug, som har forgrepet seg på pasienter i fire tiår, er rystende å lytte til og lese.

Bak avsløringene ligger bredt register av journalistisk metode og et utrettelig innsynsarbeid. Kombinasjonen av dokumenter fra Statsforvalteren, Helsetilsynet og Statens helsepersonellnemd viser grov svikt i helsevesenets kontrollapparat, og gir den endelige dokumentasjonen for at flere behandlere har misbrukt sin posisjon.

– På vegne av helsetjenesten vil jeg beklage overfor ofre og pårørende for det de er blitt utsatt for, sa helseminister Bent Høie om VGs avsløring av psykiateren som flere ganger ble dømt, men fortsatt fikk drive sin skadelige virksomhet.

Historiene i «Grenseløs terapi» har løftet enkeltskjebner til nasjonale saker, og avslører at terapeuter som har mistet autorisasjon fortsetter å ta imot pasienter.

Powered by Labrador CMS