Det ble rabalder da lønnsforhandlingene i Schibsted-avisene i fjor endte med diktat - en etter en.
Resultatet ble misnøye, protester og markeringer mot ledelsen.
Allerede på onsdag starter Bergens Tidende (BT) sine forhandlinger. Tirsdag kom BTs resultat - som viser at de øker bunnlinja med 75 prosent.
Klubbleder Erik Fossen beskriver stemningen i forkant av forhandlingene som avventende.
– I fjor kom vi til forhandlingene med tre års reallønnsnedgang. Likevel ble vi avspist med et lønnsdiktat. Det var en stor skuffelse for våre medlemmer, sier Fossen til Medier24.
– Større engasjement
Fossen forteller at fjorårets diktat har gitt et særdeles sterkt engasjement om årets forhandlinger.
– Det har vært en bevisstgjøring det siste året. Det er et større engasjement. Folk stopper oss på gangene og det er mange fremmøtte på klubbmøtene. De har mye på hjertet.
Klubblederen vil ikke si hva tilbudet må være, men han forteller at medlemmene forventer at avisen gir et tilbud som gjør at man unngår et diktat i år.
– Forventningen er stadig at våre medlemmer må få rettet opp igjen en god del av tapet i reallønn fra tidligere år.
I kjølvannet av lønnsforhandlingene i fjor, stilte samtlige klubbledere spørsmål om de forhandlet med ledelsen lokalt, eller Schibsted-konsernet.
Samtlige forhandlingsledere, samt Schibsted-konsernet, har gjentatte ganger understreket at det var reelle lokale forhandlinger.
– Vi må forholde oss til det ledelsen har gjentatt og gjentatt siden i fjor. Men så kan vi ikke unngå å legge merke til at også våre medlemmer stiller spørsmål om dette var reelle forhandlinger.
Stavanger Aftenblad starter forhandlingene senere i juni. Klubbleder Jan Zahl forteller at det har vært et spesielt år etter diktatet i fjor.
– Det hadde vi i Aftenbladet aldri opplevd før. Det er en uvant situasjon for oss. Ambisjonen vår er å ikke ende opp med et lønnsdiktat hvert år. Ambisjonen er å prøve å få til et godt oppgjør som vi kan bli enige om. Vi håper å komme frem til et oppgjør som begge parter kan leve med, sier Zahl.
– Mente ledelsen var gniten
Også VG starter forhandlingene i juni.
– Etter tre år med reallønnsnedgang i VG, har våre medlemmer forventninger om å ta igjen noe av det tapte, sier klubbleder Jostein Matre.
Etter at lønnsforhandlingene i fjor endte med diktat, var medlemmene sure og misfornøyde, foreller Matre.
– De mente ledelsen var gniten. Men over tid er det vanskelig for folk å holde oppe misfornøye-nivået. Ting normaliserte seg etter hvert.
Folk i VG har gitt Matre tilbakemelding om at de ønsker at ledelsen skal gi et tilbud som de mener er godt nok til å ikke ende i nok et diktat.
– Jeg opplever at folk er mer interessert i de lokale lønnsforhandlingene i år enn de normalt er.
I fjor stilte Matre spørsmål om hvor reelle de lokale forhandlingene egentlig var.
– Både vår lokale ledelse og konsernet hevder at det har vært lokale forhandlinger. Det må vi ta til etterretning, og så går vi ut ifra at det blir reelle lokale forhandlinger.
Medier24 har kontaktet forhandlingsledelsen i de alle respektive avisene hvor klubbene har kommentert i denne saken.
– Vi ser frem til konstruktive forhandlinger med redaksjonsklubben og opplever at vi har god dialog med de tillitsvalgte inn mot de lokale forhandlingene, skriver organisasjonsdirektør i VG, Andreas Arnseth.
Sjefredaktør Trond Olav Skrunes i BT synes stemningen er god.
– Det er alltid litt spenning før lønnsforhandlingene, men vi har et godt samarbeid med de ansatte og klubben. Jeg opplever at de evner å se helheten i BT, skriver Skrunes til Medier24.
Han satt selv i forhandlingsrommet på vegne av ledelsen i BT i fjor.
– Jeg må vedgå at det var et nederlag å ikke komme til enighet. Det var absolutt reelle forhandlinger, og selv om vi ikke klarte å bli enige, opplevde vi det som ryddig.
Han er trygg på at årets forhandlinger blir konstruktive.
– Målet er selvsagt å bli enige. Det er alltid det beste for begge parter.
Sjefredaktør Kjersti Sortland i Stavanger Aftenbladet hadde ingen kommentar.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no