Man foran en landskap med stein, ser inn i kamerat.
TV 2s utenriksreporter Bent Skjærstad under sin nylige reise i Sør-Libanon.

TV 2s rutinerte utenriksreporter: – Jeg har gjort det i en årrekke alene

Bent Skjærstad er en av mediehusets mest erfarne utenriksreportere. Han ser ikke problemet i at man oftere kan måtte rykke alene utenlands.

Publisert

TV 2 vil i større grad sende reportere alene utenlands, uten fotograf - det skal ha skapt reaksjoner internt og ført til diskusjoner rundt sikkerhet, skrev Medier24 mandag.

Bent Skjærstad er en av TV 2s mest erfarne utenriksreportere. Han har nylig kommet hjem fra et utenlandsoppdrag i krigsrammede Libanon, hvor han var alene uten fotograf.

Når Medier24 tar kontakt forteller han at han ikke har fulgt diskusjonen som skal ha vært internt så nøye.

– Den pågikk vel da jeg selv befant meg i Libanon og dekket eskaleringen av krigen der. Jeg valgte å ha fokus på det, sier Skjærstad angående de interne diskusjonene.

– Kan i større grad trå til

Det er langt fra første gang Skjærstad har vært ute på oppdrag i det store utlandet alene. Samtidig er han klar på at det beste er å jobbe sammen med et fullt team.

– Det er noe som gjør at man kan få enda større mulighet til å lage journalistikk, samt jobbe med bilder og video i større grad.

Nyhetssjef Fredrik Kirkevold i TV 2 har tidligere fortalte til Medier24 at de, som resten av mediebransjen, nå må prioritere ressursene hardere enn tidligere.

Det viktigste for Skjærstad er at TV 2 har en tilstedeværelse der ute hvor det skjer ting.

– Når man ser at ting utvikler seg, så kan man i større og større grad trå til og jobbe alene når det er behov for det, sier han og fortsetter:

– Ja, det kan være økonomiske årsaker til det. Men jeg har også vært ute og jobbet alene når det har vært relativt romslig økonomisk i TV 2. 

Muligheten for å kunne dra alene, kan dermed sørge for at TV 2 kanskje kan reise til enda flere steder enn de ellers ville gjort, forteller Skjærstad.

– Det sørger kanskje også for at vi kan i andre sammenhenger sende ut team der fotografer er med, og vi kan gjennomføre det vi i større grad kaller reportasjereiser, enn det vi i denne sammenhengen ofte kaller «rykk».

– Det som er viktig for meg er at TV 2 er til stede der det skjer. Innimellom innebærer det at jeg reiser uten fotograf, legger han til.

Samarbeider tett med kollegaer

Når Skjærstad er ute på oppdrag alene, må han levere innhold til alle plattformer på TV 2. Det er både bilder og videoer som skal sendes hjem til desken.

– Når du jobber alene, så blir det ekstra mye som faller på deg. Det blir ganske intens jobbing. Men det er jeg vant med og det tåler jeg veldig fint.

Den erfarne utenriksreporteren er klar på at man ikke tar sikkerhetsaspektet mindre alvorlig når man reiser alene.

Når han reiste til Libanon alene, valgte Skjærstad å samarbeide med andre kollegaer.

Blant annet har han samarbeidet tett med en veldig god kollega fra Brasil. Han har også sørget for å ha en meget god fikser, tolk og sjåfør som både kan norsk, har et godt kildenettverk, samt kan førstehjelp.

– Det er slike ting man må sørge for å ha, både når man er i team, men også når man jobber alene. Man har noen som kan hjelpe deg med å komme fram så trygt det lar seg gjøre, samt bevege seg så trygt i disse områdene som det lar seg gjøre.

I tillegg har man dialog med sikkerhetsselskapet og desken hjemme når man er ute på slike oppdrag.

Mann ser inn i et filmkamera mens han holder en mikrofon.
Bent Skjærstad i Beirut for å dekke Israels angrep på Libanon.

– Jeg har gjort det i en årrekke alene

Utenriksreporteren trekker også fram at det ikke uvanlig å rykke ut alene uten fotograf i mediebransjen. Han forteller også om tett kontakt med journalister fra både norske og andre medier når man er to utsendte, eller reiser alene.

– Jeg har gjort det i en årrekke alene. Ja, man reiser alene fra sin egen organisasjon. Men for å bevege seg så trygt som mulig i disse områdene, så sørger man for å finne de beste folkene å samarbeide med – enten om det er journalistkollegaer eller lokale fikser.

Selv om man i TV 2 har rykket utenlands alene i mange år, tror Skjærstad at det kanskje kan skape mer reaksjoner nå når man i større grad enn tidligere reiser inn alene i områder sikkerheten er mer i høysete.

Samtidig er bevisstheten rundt journalisters sikkerhet blitt langt høyere, påpeker han.

– Vår sikkerhet som journalister er langt mer utsatt i dag, enn hva den har vært tidligere. Vi er i større grad et mål, og blir i mye mindre grad tatt hensyn til, sier han.

Skjærstad er klar på han ikke leker med sikkerheten, enten om han er alene eller i team. 

– For meg er det viktig å ha tilstedeværelse, viktig å kunne rapportere, dokumentere og se med egne øyne. Men det er også viktig å kunne komme seg hjem igjen.

– Du er en av TV 2s mest erfarne utenriksreportere. Men kan det være en fare for at yngre og mindre erfarne journalister havner i farlige situasjoner alene?

– Jo, men det ser jeg ikke på som en aktuell problemstilling. Det er en grunn til at det er jeg som blir sendt til Libanon. En ung journalist og uerfaren journalist vil aldri bli tvunget og sendt ut til en konflikt eller krigssituasjon i TV 2, svarer Skjærstad og understreker at han reiser alene 100 prosent frivillig.

– Jeg tror enhver person som kjenner meg godt, ville ledd om at noen påsto at TV 2-ledelsen tvinger meg til å reise alene, legger han til.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS