Fredag inviterte SKUP flere krigsreportere som har vært med å dekke Ukraina-krigen til å fortelle sine erfaringer fra å dekke krigen.
Blant de inviterte var CNNs erfarne og prisvinnende krigs- og konfliktreporter, Clarissa Ward. Hun har dekket både krigene i både Irak, Afghanistan og Syria – og sist Ukraina.
På spørsmål om hva hun husket best fra dekningen av krigen i Ukraina, forteller hun om en situasjon hvor hun bisto en kvinne til å komme over en elv etter at broen var sprengt.
Klippet fikk mye oppmerksomhet i sosiale medier, og Ward mener utenriksjournalistikken har endret fortellerstil de siste årene.
– Jeg var egentlig litt flau. Tradisjonelt skal vi fortelle det som skjer fra avstand, noe som er bra. Men stilen har forandret seg på fortellernivå. Jeg tror sosiale medier, større mangfold og ulike perspektiver har vært med på å endre det, forteller Ward og fortsetter:
– Det er en ny stil som er mer autentisk.
– Derfor vi er der
Krigsreporter i TV 2, Bent Skjærstad, kom hjem til Norge fra Ukraina, med et stopp i Qatar, bare timer før konferansen i Tønsberg.
Han fortalte om hvordan de første ukene av krigen var i Kharkiv.
– Vi møtte familier hvor frykten endret seg til en vilje til å slåss. Familier satt sammen og lagde molotov cocktails. Folk hjalp soldatene å frakte utstyr til fronten.
Han beskriver arbeidsforholdene slik:
– Det er 90 prosent logistikk, fem prosent journalistikk og fem prosent semantikk.
Skjærstad har vært utenriksreporter i TV 2 i 20 år, og dekket krig, konflikt og naturkatastrofer.
Han er klar på hva som er hans viktigste motivasjon i felt som krigsreporter.
– Det er ikke hvor det er bombet, eller hvor det er trefninger. Det er menneskene som har havnet i midten som er viktigst. Det er derfor vi er der, sier Skjærstad.
Havnet midt i granatregn
Da utenriksjournalist i Aftenposten, Gina Grieg Riisnæs, skulle følge Ukrainas innenriksminister i dagene før Kyiv, havnet hun midt i et granatregn.
På spørsmål fra konferansier Hege Moe Eriksen, forteller hun at hun ikke var redd i øyeblikket.
– Det var mange andre ting å fokusere på i øyeblikket. Vi forventet ikke å bli bombet, men vi dro til fronten. Så det virker litt dumt å bli overrasket da, svarte Grieg Riisnæs til latter fra salen.
Skjærstad fortalte at oppmerksomheten pressen får har endret seg, og det var noe han la merke til da han reiste tilbake til Odessa.
– I starten var interessen helt enorm. Men nå er det ikke det samme sjokket i befolkningen. Men vi trenger å dekke dette videre.
Han påpeker at Ukraina – krigen får mer oppmerksomhet enn andre kriger.
– Jeg har vært i Syria, Irak og Libya, kommet hjem, og folk spør hvordan turen har vært. De har ikke sett noe av dekningen. Denne gangen følger folk med. Og jeg håper det fortsetter i ukene og månedene fremover også.