NTB-veteran Heiko Junge har fått flere av sine fotografier på utstillingen i Oslo.

NTBs pressebilder er blitt fotoutstilling. Det beveger veteran Heiko Junge

For andre gang stiller NTB ut verkene til sine fotografer. – Det gjør noe med meg å se bildene på en vegg, sier fotograf Heiko Junge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag åpner utstillingen til NTB på det gamle Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum.

51 fysiske bilder som viser terror, konflikt, klima og miljø og pandemi er med på utstillingen som varer til 16. oktober.

NTB-veteran Heiko Junge har flere av bildene sine hengende på veggen. Medier24 slår av en prat under omvisningen på formiddagen fredag.

– Jeg må ærlig innrømme at det gjør noe med meg og flere av oss å se bildene våre på en vegg. Vi jobber i veldig høyt tempo hele tiden. Mange av bildene våre er en forbruksvare. Man får ikke reflektert noe særlig over hva man holder på med, men her gjør man det, sier Junge.

Bildene er hentet fra de siste 15 årene og er tatt av NTBs 13 fotografer, samt tre til som har jobbet i byrået. Noen fotovaktsjefer har også bidratt til utstillingen.

– Å se bildene er fint - uten reklame, og i fred og ro, kommenterer Junge.

I 25 år har han tatt bilder for NTB, og har etter hvert fått oppleve mye på oppdrag verden rundt.

– Vi fotografer har en tendens til å huske hvert bilde man har tatt. Bare ved å kaste et blikk på det bildet så får du selvfølgelig minner fra den tiden, sier han, og innrømmer at han kjenner på litt stolthet når han ser på utstillingen.

Styreleder i Møller Eiendom, Harald Møller, mener NTB muligens er den viktigste bidragsyteren av foto i Norge.

– Spesielt

Beate Oma Dahle er sammenlignet med Junge fersk. Såpass fersk at hun ikke er blitt ferdig med fotojournalistikk-utdannelsen. Likevel har tredjeårsstudenten sikret seg fast jobb i NTB.

Hun forteller at det var sportsfotografiet som fikk henne til å søke utdanningen. Men på utstillingen er det Pride-tema hun stiller med.

– Disse ble liggende ubehandlet som jeg ikke valgte å publisere før jeg skjønte hvordan vi skulle bygge opp utstillingen. Det er spesielt å kunne se sine egne bilder slik, sier hun.

Dahle forteller at som NTB-fotograf kan det være fire-fem oppdrag i løpet av den dag, og liten tid til å reflektere over bildene.

– Å kunne se bildene som man har tatt opp gjennom årene, få de på trykk og sette dem sammen viser hva man egentlig holder på med og hvor viktig bildene våre er, kommenterer hun.

Beate Oma Dahle med sine bilder på utstillingen.

Mye arbeid

Redaktør for det visuelle i NTB, Christina Dorthellinger, forteller at det de velger å løfte fram i utstillingen er ytringsfrihet og pressefrihet.

– Det hender vi må jobbe veldig hardt for å komme inn på steder for å vise hva som skjer. Det finnes noen bilder her som viser de første bildene som ble tatt, blant annet på Ullevål sykehus, sier hun.

Et annet eksempel er flyktningmottaket på Råde. NTBs fotograf Javad Parsa fikk avtale om å besøke og ta bilder på utsiden. Men etter hvert som han forklarte hvordan de jobbet fikk de innpass.

– Da ble de første journalistiske nyhetsfotografiene tatt der inne. Det krever mye arbeid, og det ønsker vi å vise fram, forklarer Dorthellinger.

Hun står sammen med Harald Møller, som er styreleder i Møller Eiendom som kjøpte Deichmanske der utstillingen foregår. I tillegg er han fotosamler.

– NTB er kanskje den viktigste bidragsyteren når det gjelder foto i Norge. Jeg tenker at dette er en feiring av fotografene som får oppleve at bildene står i en avis, for så å bli borte dagen etter. Nå henger det på veggen og skaper solide inntrykk, sier han.

Redaktør for det visuelle i NTB, Christina Dorthellinger, forteller at hun blir både stolt og rørt når hun ser bildene på veggen.
Powered by Labrador CMS